Máris lehúzhatják a rolót az e-cigi-gyártók? – Károsabb, mint sokan hitték

Elemzések2019. okt. 9.D.J.

Amerikában a piacvezető akár tönkre is mehet.

A világ negyedik legnagyobb cigaretta gyártójánál az Imperial Brands-nél a részvények értéke múlt hét csütörtökön megindult a lejtőn: az árfolyam több mint 10 százalékot esett. A társaságnál közben jelezték, hogy az éves forgalom növekedés a korábbi várakozásokkal szemben valószínűleg 4 helyett 2 százalékos lesz.

Az Imperial Brands is azok közé a nagy gyártók közé tartozik, akik eddig abban reménykedtek, hogy a dohányzás jövőjét az e-cigaretta fogja jelenteni. Az üzletág kilátásai azonban különösen borússá váltak múlt héten, amikor az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ bejelentette,

hogy az USA-ban az e-cigik használata miatt több mint 800-an egészségkárosodást szenvedtek, 12-en pedig meghaltak. Itt érdemes megjegyezni, hogy az e-cigaretták egészségügyi hatása körül mindig is sok volt a kérdőjel.

A szív- és keringési betegségek ellen küzdő British Heart Foundation még évekkel korábban publikálta azt a közleményt, amely szerint ezek a termékek közel olyan kártékonyak, mint a hagyományos cigaretták. A Birminghami Egyetemen pedig készült egy kutatás, amely megállapította: az e-cigaretta felhasználók körében hasonló tüneteket vettek észre, mint a krónikus tüdőbetegeknél.

Viszont minden ehhez hasonló felmérésre jutott egy olyan is, amely kifejezetten pozitívan nyilatkozott a dohánymentes pöfékelésről. Korábban a brit közegészségügyi hivatal például azt állította, hogy az elektromos füstölők 95 százalékkal kevésbé károsítják egészséget, mint a hagyományos dohánytermékek.

Mivel nem alakult ki egy szakmai konszenzus, ott lógott a levegőben a kérdés: most akkor káros vagy sem az e-cigi használat?

Miközben biztos válasz nem érkezett a dohánymentes cigizés futótűzként kezdett el terjedni a világon. Öt év leforgása alatt a piac mérete 3,1 milliárdról 11 milliárd dollárosra nőtt.

Amerikában a felhasználók közt pedig egyre több lett a tinédzser. A trendeket látva most nyáron többek közt a New York-i és San Francisco-i városvezetés is arra bíztatta az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyeletet, hogy kezdjék el kivizsgálni, hogy milyen egészségügyi hatásai lehetnek az e-cigarettázásnak. Addig is több helyen – így például Michiganben – részleges tiltást vezettek be.

A fejleményekre az Egészségügyi Világszervezet is reagált: a júliusi állásfoglalásuk szerint az e-cigaretták károsak, a használatukat pedig szabályozni kell. Az üzletág most lélegzetvisszafojtva várja az amerikai hatóságok ítéletét. Ha ők is hasonló konklúzióra jutnak akkor az az egész szektort megrogyaszthatja.

A legnagyobb vesztes a világ elsőszámú gyártója a JUUL lehet, amely az amerikai piacnak mintegy 70 százalékát uralja. Bár a hirdetéseikkel azt üzenik, hogy a dohányfüggők akár le is szokhatnak a termékeik segítségével, a designos készülékeik, és az eszközeikhez vehető ízesített patronok – amelyek közt mangós és „créme brulée”-s is található – inkább a fiatalokat vonzzák.

Az USA-ban tavaly részben a JUUL miatt már 3,6 millió iskolás szívta az e-cigiket, pedig ez a szám egy évvel korábban még „csak” 2,1 millión állt. Ami azért is gond, mert hiába nincs dohány a JUUL töltőanyagaiban, nikotin viszont van.

Az eszközeihez ugyanis az amerikai vállalat nem árul nikotinmentes folyadékot. A céget ért kritikák miatt már tavaly bejelentette a társaság, hogy törlik a Facebook és az Instagram fiókjaik egy részét, mivel a netes bejegyzéseiket főleg fiatalok olvassák. Ezzel párhuzamosan beszüntették az iskolások körében népszerű ízesítések árusítását.

A közvélemény megnyugtatásához viszont most már ennyi nem elég. Úgy tűnik ezt a JUUL-nál is érezték. A napokban ugyanis bejelentették, hogy a cég éléről távozik Kevin Burns vezérigazgató. A termékeik reklámozását pedig beszüntetik az Egyesült Államok területén.

Bár még sok a bizonytalanság az ágazat körül az most már világos, hogy az e-cigaretta piacnak nincs olyan komoly jövője, mint azt korábban sejteni lehetett. A gyártók lehetőségei szűkülnek: szeptemberben Thaiföld és Brazília példáját követve India is betiltotta az e-cigik értékesítését.

A friss híreknek a hazai kereskedők se örülhetnek. Hisz ha bebizonyosodik, hogy az elektromos füstölők ártalmasak, akkor az Európai Unióban is szigorodhatnak az eladást érintő szabályok. Már pedig itthon több netes áruház (így például az elektromos-cigaretta.eu, vagy az e-liquidbolt.hu) is kifejezetten az e-cigikre specializálta magát.