A teafilter, mint a klímaváltozás elleni harc titkos fegyvere

Hírek2019. jún. 10.Palugyai István

A melegedő sarkvidéken temérdek széndioxid szabadulhat fel, ami tovább gyorsíthatja az üvegházhatás folyamatát. A klímakutatók e fenyegetés nagyságának felmérésére nem mást húztak elő a zsebükből, mint a parányi teafiltert.

Az északi sarki területek örök fagyból felengedő talajának, mikroorganizmusok segítségével elbomló levelei, gallyai és egyéb szerves anyagai folyamatosan széndioxidot bocsátanak ki a levegőbe. A tundra melegedése talán a leggyorsabb a Föld régiói közül és a klímaváltozás kutatói számára roppant fontos, hogy pontosan felmérjék e különböző környezeti tényezők által meghatározott folyamat sebességét, hiszen ennek a tudásnak a birtokában képesek majd megjósolni a következményeket és megtervezni a katasztrofális klímaváltozás elleni lépéseket.

A teafilterek még 2010-ben kerültek a képbe, amikor az Utrechti Egyetemen Joost Keuskamp és Judith Sarneel a talaj bomlásának tanulmányozása közben pontosan lemért elhalt növényi maradványokat rakott kicsiny zsákokba és temette ezeket a földbe. Megfelelő idővel később ezeket kiásták és meghatározták a bomlás mértékét. Egy teaszünet közben döbbentek rá, ha a kézzel varrott apró zsákokba helyezett növényi részecskék helyett teafiltereket használnának, sokkal szabványosabban és gyorsabban folyhatna a munka.

Kiderült, két fajta tea két-három hónapos talajba temetésével pontosan mérni lehet a lebomlás mindkét fontos szakaszát.

A kutatók a lassúbb lebomlású roibos és a gyorsabb lebomlású zöld teát választották. Mára globálisan 190 kutatóhelyen vizsgálják a teafilter lebomlás mértékét és nemrég megjelent az első nagy nemzetközi tanulmány is az eredményekről.

Az első időszakban kilenc különböző éghajlati területen, köztük az egyenlítői zónában, a mediterránon, az északi tajgán és a tundrán 336 helyszínen vizsgálták a kétfajta tea korai lebomlásának mértékét.

A várakozások szerint a lebomlás melegebb és nedvesebb környezetben gyorsabb, ám az utóbbi jobban befolyásolta a bomlás mértékét, mint a hőmérséklet. A legértékesebbek azonban az óriási mennyiségű szenet tartalmazó tundráról szerzett adatok, hiszen az itt régóta eltemetett szén közel kétszer annyi, mint amennyit a légkör tartalmaz. Az elmúlt évezredekben a fagy alacsonyan tartotta a lebomlás sebességét, ám a felmelegedés ezt jelentősen felgyorsítja.

A tundrán folyó teafilter program 50 kutatója a New Scientist szerint az Edinburghi Egyetem kutatóinak vezetésével jelenleg a kanadai sarkvidéken 350 régióban, legalább 5 ezer elásott teafilter bomlását igyekszik elemezni.Remélik, hogy a fura ötletből hamarosan hasznos, sőt életmentő eredmények születnek, melyekkel sikerülhet frissíteni az éghajlati modelleket és így hatékonyan javítani az éghajlatváltozás hatásainak előrejelzését.