A Tencent hipermodern várost épít Kínában

Hírek2020. júl. 18.Növekedés.hu

Futurisztikus várost épít Kínában a Tencent, többek között fűvel borított háztetőkkel, irodákkal és apartmanokkal. A tervek szerint így fog kinézni a Net City.

A kínai Tencent egy 320 hektáros (közel 1,3 millió négyzetméteres) várost építene Kínában, azon belül Sencsenben. Net City a tervek szerint hét év alatt épülne fel, és munkavállalói campusként működne – olvasható a Business Insider oldalán.

Kép: NBBJ

Az internetes óriásvállalat saját irodákat, munkavállalóknak szánt lakásokat, boltokat, iskolákat és más kiskereskedelmi egységeket is létesít Net City-be.

A Wall Street Journal információ szerint az építkezés várhatóan még idén elkezdődik.

Kép: NBBJ

A Tencent 2019-ben nemzetközi formatervezési pályázatot hirdetett meg. Olyan vállalkozást kerestek, akik képesek egy fenntartható várost felépíteni, egészen az alapoktól kezdve. A megbízást végül a világhírű NBBJ építésziroda nyerte el.

Az NBBJ referenciái között például a Google, az Amazon és a Samsung számára végzett munkák szerepelnek.

Kép: NBBJ

Az új projekt központi elemei a vállalati irodák lesznek, ezek köré épülnek a lakóházak, iskolák és boltok. A campus megtervezésekor a gyalogosokat, a kerékpárosokat és a tömegközlekedéssel utazókat tekintik elsődlegesnek.

Kép: NBBJ

A Net City megfelel az úgynevezett „Sponge City”, azaz a szivacsváros kritériumainak is, az épületeket pedig fűvel borított tetővel fogják felszerelni. A szivacsvárosok lényege, hogy

a zöld területeknek fel kell tudniuk szívni az esővíz nagyobb részét, az így összegyűjtött vizet pedig felhasználhatják hűtésre, öntözésre vagy akár ivóvízként is.