Futurisztikus lakópark épült Dániában

Utazás2019. nov. 16.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Koppenhága külvárosi területén épült egy különös, kör alakú lakópark, a Brøndby Garden City, amely egyesek szerint olyan, mintha egy ufó-közösségnek adna otthont, de sokak szerint inkább egy tortára emlékeztet, amelyen a házak a díszítő elemek.

A képeket elnézve inkább tűnik egy idegen faj lakhelyének, mint egy barátságos dán kertvárosi résznek. A bizarr miniváros Brøndby-ban található, nem messze a fővárostól, Koppenhágától.

A 400 nm-es telkeken elsősorban bérelni lehet a házakat. Az emberek nem itt élnek, csak a tavaszi és nyári hónapokban jönnek ide feltöltődni. A bérleti díj havonta körülbelül 150 dollár körül mozog – számol be róla a Daily Mail Online.

A szürreális kertváros a magasból, a lenyűgöző drónfelvételek alapján leginkább gabonakörökre vagy labirintusra hasonlít. A kör alakú egységek mindegyike 16 ék alakú telekre van felosztva, a kör közepéhez pedig egy út vezet. Itt lehet parkolni, és innen nyílik a bejárat az összes telekhez.

A koncepció egy tájépítész, Erik Mygind tervei alapján valósult meg, aki még 1964-ben döntött a „körkörös-falu” megépítéséről a társadalmi interakció ösztönzése érdekében.

Az egyedülálló elrendezés célja az volt, hogy visszahozza a 18. századi dán falvak hagyományos mintázatait, ahol az emberek a központban találkoztak, és éltek szociális életet.