A vártnál jobban nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban áprilisban

Hírek2023. máj. 3.MTI

Az Egyesült Államokban bővült a foglalkoztatottak száma áprilisban, az elemzői várakozásoknál jelentősen nagyobb mértékben - közölte az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP Research Institute) honlapján szereplő kimutatás szerint 296 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a múlt hónapban, az áprilisi volt a legnagyobb foglalkoztatási bővülés 2022 júliusa óta. Piaci elemzők jóval kisebb, 148 ezres növekedést vártak áprilisra a márciusi 142 ezer után.

A fizetések növekedésének lassulása jelzi a legvilágosabban, hogy jelenleg mi zajlik az amerikai munkaerőpiacon. A munkaadók erőteljes munkaerő-felvételt folytatnak, miközben kordában tartják a bérnövekedést. Az ADP adatai azt is mutatják, hogy kevesebben váltanak állást - fogalmazott Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza.

Áprilisban a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 121 ezerrel nőtt, az 50-499 fős középvállalatoknál 122 ezerrel bővült, az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagyvállalatoknál pedig 47 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma. Az állásukban maradók éves fizetésének növekedése az előző havi 6,9 százalékról 6,7 százalékra lassult áprilisban.

A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó áprilisi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken hozzák nyilvánosságra. A szakértők 179 ezres növekedést várnak a márciusi 236 ezer fős emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint a márciusban mért 3,5 százalék után 3,6 százalék lesz áprilisban.