A vártnál jobban nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban

Hírek2023. máj. 3.MTI

Az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye a vártnál jobban nőtt áprilisban az ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.

Az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) szerdán azt közölte, hogy áprilisban az index a márciusi 51,2 pontról az elemzők által várt 51,8 pont helyett 51,9 pontra változott.

A BMI 50 pont feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A mutató tavaly decemberben két és fél év után először csökkent a zsugorodást jelző 50 pont alá, január óta viszont ismét 50 pont felett van. 

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi.

Áprilisban az új megrendelések mutatószáma a márciusi 52,2 pontról 56,1 pontra emelkedett, az üzleti aktivitás mutatószáma 55,4 pontról 52,0 pontra esett, a foglalkoztatottsági mutató pedig 51,3 pontról 50,8 pontra romlott.

A készleteket követő mutatószám 47,2 pontra esett a márciusi 52,8 pontról. A készletezési hangulatindex áprilisban romlott, 48,9 pont lett a márciusi 57,9 pontot követően.

Az inflációs nyomást jelző szolgáltatói árindex hat hónap csökkenés után enyhén emelkedett, a márciusi 59,5 pontról 59,6 pontra.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe fontos fokmérője az amerikai gazdaság teljesítményének, mivel a szolgáltatószektor az amerikai hazai össztermék (GDP) kétharmadát teszi ki.

Hétfőn ismertették, hogy az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának áprilisi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,1 pontra erősödött a márciusi, 2020 májusa óta legalacsonyabb 46,3 pontról, az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) adatai szerint.