Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás áprilisban

Hírek2023. ápr. 21.MTI

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt áprilisban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 53,5 pontra, 11 havi csúcsra emelkedett áprilisban a márciusi 52,3 pontról

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Áprilisban a feldolgozóipari BMI értéke 50,4 pontra, 6 havi csúcsra emelkedett a márciusi 49,2 pontról, az áprilisi adat felülmúlta a 49,0 pontos piaci várakozásokat.

Az Egyesült Államok feldolgozóipari BMI-je áprilisban 5 hónap után emelkedett újra 50 pont felé.

A szolgáltatóipari BMI 53,7 pontra, 12 havi csúcsra emelkedett áprilisban a márciusi 52,6 pontról. A szakértők várakozásának átlagában 51,5 pont szerepelt.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az eredményt kommentálva rámutatott: az áprilisi adatok azt mutatják, hogy a gazdaság visszanyerte lendületét, a BMI adatok több mint 2 százalékos éves GDP-növekedéssel konzisztensek, a kompozit mutató növekedéséhez immár a szolgáltatási szektor mellett a feldolgozóipar is jelentősebben hozzá tudott járulni, részben az új megrendelések bővülése által. Ugyanakkor a növekvő kereslet révén újjáéled az árnyomás is, a maginfláció tartósan magasnak bizonyul - tette hozzá.