A világ első kis méretű kereskedelmi célú atomerőművének magját telepítették Kínában

Hírek2023. aug. 10.Növekedés.hu

A kínai Linglong One, a világ első kereskedelmi célú kis moduláris atomreaktorának (Small Modular Reactor - SMR) magját sikeresen telepítették a dél-kínai Hainan tartományban, ami mérföldkőnek számít az SMR telepítésében. Ilyen még soha sehol nem történt

"Ez szilárd alapot teremtene a következő segédrendszer telepítéséhez és teszteléséhez" - mondta Deng Xiaoliang, a Kínai Nemzeti Nukleáris Társaság (CNNC) alá tartozó Hainan Nuclear Power Co., Ltd. vezérigazgató-helyettese a CGTN-nek.
"A kedvezőtlen időjárási körülmények, például az erős szél és a heves eső kihívást jelentenek a berendezés biztonsága szempontjából" - mondta a CGTN-nek Zhao Long, az intézmény projektmérnöki részlegének igazgatóhelyettese.
"Ahhoz, hogy a biztonságos és sikeres telepítés egy menetben történjen, szükségünk van arra, hogy az időjárás ideális legyen" - tette hozzá.

A China National Nuclear Corporation által kifejlesztett Linglong One, a világ első szárazföldi, kereskedelmi célú, moduláris, kis, nyomottvizes reaktoraként, 125 megawattos energiatermelő kapacitással, a létesítmény elkészülte után évente 1 milliárd kilowattóra villamos energiát képes előállítani, ami 526 000 háztartás igényeit elégíti ki.
A reaktor nemcsak Hainan "tiszta energiaszigetté" való átalakítását és az ország kettős szén-dioxid-kibocsátási céljának elérését fogja elősegíteni a szén-dioxid-csúcs és a szén-dioxid-semlegesség felé, hanem az atomenergia globális fejlődését is előmozdítja.

A kisméretű atomreaktorokról nagyon megoszlanak a vélemények. Sok szakértő szerint nem lehet megcsinálni, az atomerőművek nem véletlenül nagyok.

Sokak szerint jelentős a biztonsági kockázat is. 

Ezért is jelentős, hogy Kínában mégis beszerelték egy ilyen kis moduláris reaktor magját. A beszerelésről képek és video itt.