A világ leggazdagabb embere Izraelbe utazik a tűzszünet utolsó napján

Hírek2023. nov. 26.Sz.A.

Elon Musk Tesla és a Spacex vezére Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel és Isaac Herzog izraeli államfővel találkozik hétfőn - az izraeli 12-es tévácsatorna értesülései szerint.

Musk az utóbbi időben az X (Twitter) fórumon felerősödött antiszemtita megjegyzések miatt került ismét a média kereszttüzébe - írja az investing.com.

A milliárdos látogatását a Hamász és Izrael között létrejött, pénteken kezdődött négynapos tűzszünet idejére időzítették.

Herzog elnök hivatala szerint a találkozón az online platformokon megjelenő antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságát is szeretnék hangsúlyozni.

Elon Musk nem csak politikai vezetőkkel, hanem a Gázai övezetbe hurcolt, és azóta szabadult túszok családjaihoz is ellátogat.

Netanjahu utoljára szeptember közepén találkozott az üzletemberrel Kaliforniában, a találkozó során sürgette, hogy a Musk tulajdonában lévő X (Twitter) platformon a szólásszabadság megvédése mellett lépjen fel a gyűlöletbeszéd ellen. 

Musk akkor hangsúlyozta, hogy ellenzi az antiszemitizmust, és "mindent, ami gyűlöletet és konfliktust szít", valamint megismételte, hogy az X nem lesz a gyűlöletbeszéd platformja.

November 15-én azonban egy zsidóellenes poszttal kapcsolatban pozitívan nyilvánult meg, óriási felháborodást okozva.

Az X több jelentős hirdetője - így a Walt Disney, a Warnes Bros - is közölte, hogy felfüggesztik hirdetéseiket az X platformon.

Az Európai Bizottság november 17-én bejelntett, hogy leállítja hirdetéseit a X - korábban Twitter - internetes közösségi oldalon, azzal az indokkal, hogy az "elmúlt hetekben a dezinformáció és a gyűlöletbeszéd riasztó mértékű növekedését tapasztalták."

Musk egy mesterséges intelligenciával foglalkozó startupot, az xAI-t hozta létre, Izrael pedig ezen a területen vezető nagyhatalomnak számít - emlékeztet a lap.

Izrael gazdaság 500 milliárd dollárra rúg, idén a háború ellenére is 2 százalékos növekedés várható a GDP-ben.

A háború kitörése után a sékel árfolyama bezuhant, de korrigált, és már a háború előti szinten mozog, a tőzsdei árfolyamok is jelentősen emelkedtek a háború kitörése utáni esést követően.

Az izraeli gazdaság jelenlegi legfontosabb problémáival ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.