A vírus miatt helikopterrel ingáznak a gazdagok a munkahelyük és nyaralójuk között

Hírek2020. szept. 6.Növekedés.hu

A Blade nevű cég helikopterutakat kínál a gazdagabb ügyfelek számára. Szeptemberre meghirdetett speciális akciójuk, mely keretében naponta indítanak helikoptereket Hamptons és New York City között, kevesebb mint egy nap alatt betelt. Rengeteg vagyonos ember „menekült el” a tömött városokból a pandémia kitörésekor, és sokan az őszt is inkább a hamptonsi nyaralójukban töltik.

A Blade a napokban mutatta be a „Hamptons Commuter Pass” speciális akcióját, amely keretében minden nap helikopterutakat indítanak Hamptons és New York City között.

A cégnél - ami gyakorlatilag olyan, mint az Uber, csak a levegőben - egyszeri 965 dolláros tagsági díj ellenében az ügyfelek mindkét irányban 295 dollárért (88 ezer forintért) utazhatnak.

Összehasonlításképp, általában a járatok 795 dollárba (240 ezer forintba) kerülnek – számol be róla a CNBC.

Ősszel általában 80 százalékkal kevesebben szokták igénybe venni a cég által kínált helikoptereket a Hamptons vonalon, mivel a nyaralók ilyenkorra már visszatérnek munkahelyükre a tömött városban. De a most szeptemberi, 250 főre szóló ajánlatukat kevesebb mint egy nap alatt mind lefoglalták. "Nagyon meglepődtünk" - mondta Rob Wiesenthal, a cég vezérigazgatója. Hozzátette, ez annak a jele, hogy az emberek Hamptonsban terveznek maradni az ősz folyamán is.

Felmerül a kérdés: a rengeteg vagyonos ember közül, akik márciusban elhagyták a várost, vajon hányan fognak visszatérni ősszel New York-ba?

Mivel a legtöbb cégnél még mindig home office van, és sok iskolánál hibrid, vagy teljesen online oktatás lesz, a családok, akik Hamptons, Connecticut, Westchester és a Hudson Valey területén rendezkedtek be, csak rövid és gyors utakat szerveznek a városba.

Az „ingázó programot” azután indították, miután az ügyfelek az elmúlt hetekben folyamatosan afelől érdeklődtek, hogy van-e kedvezőbb és gyakoribb ajánlatuk az ingázással kapcsolatban. Sokaknál most az a helyzet, hogy a gyerekek 2-3 napot vannak csak iskolába, a szülőknek pedig csak 1-2 napot kell az irodából dolgozni. Amikor a Blade megkérdezte az új ügyfeleket arról, hogy miért nem térnek vissza a városba, megemlítették az iskolákat, az otthoni munkavégzést és a városban növekvő bűnözési arányt is.

A vírus miatt felborult a rutin: a gazdag New York-i ingázók ahelyett, hogy alapból a városban laknának, és onnan helikopterrel mennének kirándulni, vagy a tengerparti második otthonukba, sokan azt tervezik, hogy hetente 2-3 napot töltenek csak a városba, majd visszatérnek a nyaralójukba, ahol több a tér, nagyobb az udvar és több a programlehetőség a gyerekeik számára.

A Blade vezérigazgatója szerint „az egész minta hirtelen változott meg.” Az ügyfelek most nem a városból szeretnének a nyaralójukba repülni, hanem pont fordítva, és csak rövid időre. A cég kibővíti a szolgáltatását a nagy érdeklődésre tekintettel, több helikoptert és több programot indítanak majd. A vezérigazgató kiemelte, hogy a mostani vevők 80 százaléka még soha nem repült a cég helikopterein. Nyáron ugyanakkor visszaesett a bevételük, kevesen tértek vissza a városba.