Áder: elő kell teremteni a pénzt a klímaválság okozta problémák megoldására

Hírek2022. okt. 26.MTI

Fontos előteremteni a pénzt a klíma- és vízválság okozta problémák megoldására, közgazdasági számítások szerint egy dollár befektetéssel mintegy hat dollárnyi későbbi kártól tudjuk megóvni magunkat - mondta Áder János az ENSZ jövő évi vízügyi konferenciájának előkészítő tanácskozásán New York-ban.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségét betöltő volt köztársasági elnök a világszervezet székházában szólalt fel. Rámutatott: "a klíma- és vízválság már itt van, mert bár törekedtünk rá, megelőzni nem tudtuk".

Alkalmazkodni kell hozzá, ehhez globális, regionális és lokális adatokra van szükség a csapadékmennyiség változásától kezdve a felszíni vizek állapotának a felmérésén keresztül a hálózati veszteségek rögzítéséig, hogy látható legyen, mekkora a baj, mit kell tenni és ahhoz mekkora erőforrásra van szükség - közölte.

Úgy vélte: a problémákat meg lehet oldani, a tudás és a technológia megvan hozzá, kérdés, elő tudjuk-e teremteni azokat a forrásokat, amelyek ezt a szándékot tényleges politikai gazdasági cselekvéssé transzformálják.

Javasolta, készüljön egy "B" terv arra az esetre, ha a szükséges összeg "nem jön össze". Ez olyan pilot-projektek megvalósítását jelentené, amelyek bemutatnák, van értelme a változásnak, van értelme ilyen beruházásoknak.

Áder János példaként hozta fel a szennyvíztisztítás megoldását az afrikai országokban, ahol ma a szennyvíz 80 százaléka tisztítatlanul kerül a természetbe, és ez súlyos környezeti, gazdasági, társadalmi, szociális, egészségügyi problémákat idéz elő.

Az egynapos tanácskozás előtt, hétfőn munkareggeli keretében a közgyűlési elnök, az előkészítő ülés magas rangú résztvevői, köztük Áder János, egyeztettek a meghívott állandó ENSZ képviseletek vezetőivel arról, hogy miként lehet beemelni - többek között - a víz és katasztrófák kérdését, a víz- és klímaügyek összekapcsolását, illetve az adatokra alapozott döntéshozatal fontosságát a jövő évi Vízügyi konferencia programjába.

Ezután még hétfőn a volt köztársasági elnök felszólalt a vízügyi konferencia nem állami szereplőkkel tartandó előkészítő konzultációján.