Adócsökkentés, rezsitámogatás jön Nagy-Britanniában

Hírek2022. szept. 6.MTI

Adócsökkentéseket és reformokat helyezett kilátásba a gazdaság növekedésének biztosítására miniszterelnökként elmondott első beszédében Liz Truss.

Truss többhavi választási folyamat győzteseként került a kormányzó brit Konzervatív Párt élére, miután elődje, Boris Johnson az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán július 7-én bejelentette távozását.

Az utódválasztás eredménye azt jelenti, hogy Liz Truss a miniszterelnöki tisztséget is átvette Johnsontól.

Az új kormányfőt - aki Margaret Thatcher és Theresa May után az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke - kedden nevezte ki formálisan a tisztségre II. Erzsébet királynő.

A Downing Streetre visszatérve, első kormányfői beszédében Truss kedd este kijelentette: adócsökkentésekre készül az üzleti szektor és a beruházások vezérelte gazdasági növekedés ösztönzése végett.Erről egyelőre nem ismertetett érdemi részleteket, de az új brit miniszterelnök környezetéből származó értesülések szerint Truss hamarosan a londoni parlament elé terjeszt egy soron kívüli költségvetést, amely egyebek mellett egy 30 milliárd font (14 ezer milliárd forint) értékű adócsökkentési csomagot is tartalmaz.

A brit miniszterelnök kedd esti beszédében kijelentette azt is, hogy már ezen a héten intézkedéseket tesz a magas energiaszámlák problémájának kezelésére és az Egyesült Királyság jövőbeni energiaellátásának biztosítására.

Liz Truss egyelőre e cselekvési programról sem árult el részleteket.

Egybehangzó keddi brit médiaértesülések szerint azonban az új brit miniszterelnök azt tervezi, hogy 18 hónapra a jelenlegi szintek környékén befagyasztja a lakossági energiahordozó-árakat, és a közüzemi szolgáltatók kormánygaranciával támogatott, 10-20 évi futamidőre szóló hitelekből finanszírozhatják a nagy- és a kiskereskedelmi árak közötti különbséget.

Szakértői számítások szerint egy ilyen támogatási program 100-130 milliárd font (47 ezer-61 ezer milliárd forint) költséggel járna.

Liz Truss egyenes utalást tett arra, hogy a gazdasági válsághelyzetre adott kormányzati válaszlépések között nagyszabású állami beruházások is lesznek. A brit miniszterelnök kijelentette: programjában kórházak, iskolák és utak építése, valamint a szélessávú internethálózat bővítése szerepel.

Hozzátette: gyakorlatias módon készül annak az energiaellátási válságnak a kezelésére, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni háborúja okozott.

Truss várhatóan a hét második felében ismerteti részletesen rövid- és hosszabb távú cselekvési programjának részleteit.