Elkezdődött a forradalom? 75 ezer brit nem fizeti ősztől a rezsiszámláit, tömegtüntetések Európa-szerte

Elemzések2022. szept. 5.HP

Széleskörű polgári zavargások fenyegetik az Egyesült Királyságot a megélhetési költségek drámai megugrása miatt. Több millió brit háztartás nem lesz képes kifizetni a rezsiszámláit a téli hónapokban, miközben már most minden hetedik brit állampolgár kénytelen lemondani az ebédről. Németországban és Csehországban szélsőséges tömegtüntetésekre figyelmeztetnek, miközben Lengyelországban több napig várnak kígyózó autósorokban az emberek, hogy szenet vásárolhassanak a helyi bányáktól a téli fűtési szezonra. Európa jó eséllyel komoly politikai változások elé néz.

A brit infláció hamarosan 13 százalékra emelkedhet, aminek tükrében folyamatosan csökkennek a reálbérek. A magas árdinamika döntően a gáz és az áram árának drasztikus megugrására, illetve az alapanyaghiányra vezethető vissza.

Az energiaszámlákra egy átlagos angol háztartás havonta 300 fontot kénytelen fizetni.

Az elszabaduló és tartósan magas háborús infláció súlyos társadalmi feszültségekhez vezethet az Egyesült Királyságban és ez Európai Unióban egyaránt.

Az Egyesült Királyságban társadalmi elégedetlenségi mozgalmak szerveződnek: ősztől 75 ezer brit nem fizeti az áramszámláit válaszul az energiaárak drasztikus megemelkedésére. A mozgalom célja, hogy elérjék az egymillió főt.

Az extrém magas infláció következtében az angol jegybank 15 éves csúcsra emelte az alapkamatot. Ez a hitelkamatok megemelkedéséhez vezet, ami tovább hűti a brit gazdaságot, illetve megemeli a hitelek törlesztőrészleteit is.

Közeleg a tél

A tél közeledtével és az első igazán magas gáz- és energiaszámlák megérkezésével egyre nagyobb méreteket ölthet a társadalmi elégedetlenség az Egyesült Királyságban.

Brit politikai elmezők szerint széleskörű polgári zavargások fenyegetik az Egyesült Királyságot a megélhetési költségek drámai megemelkedése miatt. Több millió brit háztartás nem lesz képes kifizetni a rezsiszámláit a téli hónapokban, amennyiben a jelenlegi emelkedett piaci gáz és áramárak nem csökkennek.

Minden hetedik brit állampolgár már most sem ebédel vagy kevesebbet eszik, miután nem tudják kifizetni a megdrágult élelmiszereket. A Food Foundation kutatása szerint 2022 eleje és közepe között megközelítőleg 60 százalékkal nőtt azok száma, akik alapvető élelmiszerekben hiányt szenvednek.

Erre az állapotra tesz rá egy hatalmas lapáttal az energiaválság és a rezsidíjak extrém megugrása.

A ma megválasztott, holnap hivatalba lépő brit kormányfő, Liz Truss már bejelentette: megválasztása esetén legelső feladata a rászorulók segítése, hogy az energiaszámlákat kifizethessék.

Németország

Németországban drákói energiaszabályozásokról döntenek, melyek tömeges tüntetésekhez és zavargásokhoz vezethetnek. A német középületekben például nem lehet télen 19 foknál melegebb. Ez alól csak a kórházak és a szociális otthonok jelentenek kivételt.

Piaci becslések alapján a német háztartásoknak egyötödével kell csökkenteniük az energiafogyasztásukat ahhoz, hogy ne alakuljon ki földgázhiány a téli hónapokban.

Mindennek fényében a német döntéshozók tömegtüntetésekre és társadalmi zavargásokra készülnek. Stephan Kramer Németország belföldi hírszerző szolgálatának egyik vezetője figyelmeztetett, a tömegtüntetéseken egyre jobban felerősödhetnek a szélsőséges erők.

Csehország

Több mint 70 ezer ember tüntet Prágában, hogy a kormány mondjon le, illetve foglaljon semleges állást az ukrajnai háborúval kapcsolatban, hogy télen is kapjon Csehország orosz földgázt. Az első magas téli rezsiszámlák készhez vétele után Csehországon is komolyabb protestálások várhatók.

Lengyelország

Mindeközben Lengyelországban több kilométer hosszú autósorok állnak a szénbányák előtt. A lengyelek napokig várnak arra, hogy szenet kapjanak, amivel fűthetik az otthonaikat a téli hónapokban.

Az ottani állapotok minden képzeletet felülmúlnak. Az emberek napokig alszanak az autójukban, remélve, hogy sorra kerülnek.