Nehéz helyzetet örököl Nagy-Britannia új kormányfője

Hírek2022. szept. 5.Sz.A.

Liz Truss külügyminisztert választották meg új kormányfőnek a Konzervatív Párt tagjai. A rezsiárak emelkedésének kezelése lesz az új miniszterelnök legfontosabb feladata.

Ismét női kormányfője lesz Nagy-Britanniának, ő a harmadik a sorban Margaret Thatcher és Theresa May után.

Liz Truss külügyminiszter és Rishi Sunak korábbi pénzügyminiszter versengett a kormányfői posztért a Konzervatív Párton belül, miután Boris Johnson belebukott sorozatos belpolitikai botrányaiba, és július 7-én lemondott.

A párton belül zajló kampány során végig Truss volt az esélyesebb, de a szavazás meglepően szorosan alakult, végül a támogató voksok 57 százalékát szerezte meg a külügyminiszter.

A szavazás során csak a Konzervatív Párt tagjai adhatták le voksukat: 88 326 szavazattal nyert Truss, míg ellenfele, Sunak 60 399 szavazatot kapott.

Liz Truss 1975-ben Oxfordban született, két gyermek édesanyja. Karrierje elején könyvelőként olyan nagyvállalatoknál dolgozott, mint például a Shell.

1996-ban lépett be a Konzervatív Pártba, 2010-től a brit parlament tagja, 2014-től a környezetvédelmi miniszteri posztot látta el, 2021-ben külügyminiszterré nevezték ki.

Liz Truss azon kevesek közé tartozott akik nem mondtak le, amikor Boris Johnson nehéz helyzetbe került saját pártján belül, és kormányának több tucat tagja szinte egyszerre nyújtotta be a lemondását, ami végképp ellehetetlenítette a kormányfőt.

Truss holnaptól hivatalosan is miniszterelnök, de először Balmoralba megy, hogy a királynővel találkozzon - írja a BBC.

A BBC összefoglalója kiemeli, hogy Truss a Brexit kampányban az Európai Unióban maradás mellett állt ki, ma azonban már úgy látja, hogy jó lépés volt a közösség elhagyása. Truss korábban a liberális demokraták soraiban politizált, és a monarchia betiltását szorgalmazta.

Legfontosabb programpontja a magas energiaárak kezelése, erről a hét végén tett bejelentést a BBC-n. Mint mondta, ha bizalmat kap, legelső intézkedése a rászorultak segítése lesz, hogy ki tudják fizetni a rezsiszámlájukat.

Nagy-Britanniában már most több tízezren nem képesek kiegyenlíteni a megemelkedett energiaszámlákat, az infláció 9,4 százalék, ami 40 éves csúcsot jelent.

A brit gazdaság idén a második negyedévben már nem tudott növekedni, 0,1 százalékos csökkenést mértek. A brit jegybank előrejelzése szerint a megélhetési költségek emelkedése miatt romlanak idén a gazdasági kilátások, és a negyedik negyedévben már recesszió várható, amely 2023 végéig is eltarthat.

Liz Truss

A brit gazdasági problémák nyomán a font is gyengült a dollárhoz képest.

Truss mellett Rishi Sunak korábbi pénzügyminiszter is indult a kormányfői posztért. A politikus váratlanul lépett ki a kormányból nyáron, amikor Boris Johnson botrányai egyre rosszabb helyzetbe hozták a Konzervatív Pártot. Sunak távozása nagy mértékben hozzájárult Johnson lemondásához, de legalábbis felgyorsította a folyamatot.

A kormányfői posztért zajlott versengésben nem kedvezett Sunak megítélésében, hogy a koronavírus járvány alatti szigorú lezárásokat a személyéhez kötötték, és őt is megbüntette a rendőrség a korlátozások megszegése miatt.

Mint ismert, Boris Johnson július elején jelentette be távozását, miután sorozatos belpolitikai botrányai miatt saját kormányának és pártjának magas beosztású képviselői is folyamatosan követelték lemondását.

A lépéssel megszűnt Johnson miniszterelnöki tisztsége is, de a kormányfő bejelentette, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali feladatait.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov felmérése szerint a választókorú britek 77 százaléka helyeselte Johnson távozását a Konzervatív Párt és a kormányé éléről, és

mindössze 12 százalék helytelenítette a miniszterelnök lépését.