Államtitkár: hamarosan megszülethet a megállapodás az uniós helyreállítási alapról

Hírek2021. szept. 24.Dajkó Ferenc Dániel

Akár néhány héten belül megszülethet a megállapodás az uniós helyreállítási alapról, és a 2021- 2027-es operatív programokról is még idén révbe érhetnek a tárgyalások - mondta Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség államtitkára a közgazdász vándorgyűlésen. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője megerősítette, hogy az optimizmus indokolt lehet.

Akár rövid időn megszülethet a megállapodás a helyreállítási alapról az Európai Bizottsággal, ésa 2021- 2027-es operatív programoknál is arra lehet számítani, hogy még idén megszületnek az egyezségek – fogalmazott Ágostházy Szabolcs a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 59. Közgazdász-vándorgyűlésének az európai uniós kerekasztalán.

A helyreállítási terv esetében a terv beltartamával kapcsolatban vitás pontok már egyáltalán nincsenek – tette hozzá.

Teljesen racionálisnak látom azt, hogy akár szeptember 30-ig, akár az azt követő hetekben a megállapodásokra sor kerülhessen.

-  hangsúlyozta.

Mint elmondta, mindkét finanszírozási alap végrehajtása megkezdődött Magyarországon - előlegek formájában. Augusztus elején megtörtént az első kifizetés a helyreállítási alap terhére is, tehát a hazai költségvetés felkészült arra, hogy a korábbi ciklusok hagyományaihoz híven az ország képes finanszírozni az összes kiadást a leendős uniós programokkal kapcsolatban – húzta alá.

Kiemelte: a devizakötvény kibocsátás egy nagyon sikeres termék. Az látható belőle, hogy bár vannak Magyarországnak vitái az uniós intézményekkel, a pénzügyi befektetőknek az ország gazdasági stabilitásával, és a járvány okozta problémákból való kilábalásával kapcsolatban erős a bizalmuk.Mint mondta, még ezzel a devizakötvény kibocsátással együtt is megvalósítható, hogy az államadósságunk ismét csökkenő pályára álljon.

Indokolt lehet az optimizmus

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője megerősítette, hogy folyamatos és konstruktív a konzultáció a magyar fél és a Bizottság között, és hogy a jelenlegi egyeztetések nem a jogállamisági kérdéssel kapcsolatosak. Jelenleg a megbeszélések során azt a 11 kritériumból álló szempontrendszert vizsgálják, ami alapján elfogadható a helyreállítási terv.

Szerinte az optimizmus indokolt lehet, a legutóbbi egyeztetések során volt előrelépés, mindkét félnek az az érdeke, hogy mihamarabb megszülessen a megállapodás.

Új uniós együttműködési irány

Az elmúlt 13 évben az Európai Unió belső szerkezetében, célrendszerében, eszközeiben nagyon jelentős változások zajlottak le, és nagy progresszivitás tapasztalható ezen a téren - fogalmazott Baráth Etele, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztály elnöke.

Újabb eszközök jelentek meg az évtized folyamán. Nevezetesen a Juncker-terv, amiben az eddigi központi tervezési, újraelosztási mechanizmussal szemben nagyon komoly piacgazdasági elemek jelentek meg, egy nagyon komoly elbírálási rendszerrel és komoly többlet banki eszközök, pénzeszközök társulhatnak a különböző források mellé, azok számára akik igénybe veszik – húzta alá.

A járvány alatti közös hitelfelvételi lehetőségek ezt tovább erősítették. Ez egy közös együttműködési irányt jelenthet az Európai Uniónak – tette hozzá.

A helyreállítási alap mindenképpen egy többlet támogatást jelent a nehezebb helyzetben levő országok számára, azonban ténylegesen nem éri el azt a célt, ami az ország specifikus előírásoknak, igényeknek, követelményeknek a számonkérhetőségét tenné lehetővé. Ezzel kapcsolatban a reformok terén óriási elmaradások vannak, ezen a téren sincs semmilyen kényszer, ami ezt igazán eredményessé tudná tenni. Ezeknek a pénzeknek az elosztásában egy újfajta gondolkodásmódra van szükség – hangsúlyozta.

Fontos lenne, hogy Magyarország minél hamarabb megegyezzenek a felek a helyreállítási alapról – húzta alá.

A devizahitel egy biztonsági szelep

Krisán László a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnökségi tagja kiemelte, hogy az uniós operatív programok és azok prioritásainak meghatározása egy nagyon fontos probléma. Amikor még az operatív programok első meghatározása lezajlott, még nem volt koronavírus, akkor még azok a kérdések merültek föl, amelyek a világgazdaság változása, a globalizáció, a Kína és Amerika térnyerése, és az erre adott uniós válasz köré csoportosultak. Menet közben még megjelentek bennük a fenntarthatóságra, klímasemlegességre, és a körforgásos gazdaságra vonatkozó elemek is – húzta alá. De a vállalkozókat a COVID miatt óriási sokk érte és ezt mindenképp figyelembe kell venni. A globalizáció és a deglobalizáció kapcsán kiemelte, hogy az ellátási láncok kifeszítettsége, és Kínára utaltsága nagyon jelentős, ami komoly kockázatokat hordoz magában, példaként hozta az autógyárakat és a chip-hiány okozta leállásokat.A Magyarország által nemrég felvett deviza hitel egy biztonsági szelep elsősorban, és azt a szerepet kell betöltenie, hogy amennyiben mégse sikerül gyorsan megállapodni, akkor sem állhat meg a pályázati szakasz – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy uniós szinten is nagyon pozitívnak látja, hogy a 2008-as pénzügyi válság kezelése során alkalmazott szigorú megszorító politikával ellentétben a 2020-as válságot kifejezetten rugalmasan kezelte az Európai Unió.

A tárgyalások során a vállalkozói célokra kell koncentrálni – húzta alá.

Fontos az idő

Essősy Zsombor a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának alelnöke kiemelte, hogy nagyon fontos lenne, hogy minél hamarabb megérkezzenek a helyreállítási pénzek, hogy az áremelkedések ne vigyék el az így nyert források egy részét.

A cégek itthon az elmúlt években nagyon jelentős mennyiségű beruházást hajtottak végre – hangsúlyozta. Mindeközben szenvednek a munkaerőhiánytól, így ahol csak lehet digitalizációban gondolkodnak, és elindultak a béremelések irányába. Nyilván most már a képzést, az innovációt, a digitalizációt kell támogatni a kkv-k számára – tette hozzá. Azt kell figyelembe venni, hogy a támogatások a versenyképességet erősítsék – húzta alá.

A teljes konferencia megtekinthető az alábbi videón: