Amerikában megkezdődött a korai személyes szavazás: Trump támogatottsága így áll most 

Hírek18 órájaMTI, Növekedés.hu

Megnyíltak a szavazóhelyiségek a korai szavazás keretében a választók előtt az Egyesült Államok Virginia szövetségi államában pénteken, elsőként az országban lehetővé téve a személyes voksolást a 2024-es választásokon.

A korai szavazás az állam kijelölt hivatalos helyiségeiben lehetséges, külön engedély nélkül.

További szövetségi államokban, így Arkansas, Idaho, Minnesota, Dél-Dakora, Nyugat-Virginia és Wyoming államokban már lehetőség van a levélszavazásra, a szavazólapokat több helyen személyesen is leadhatják a szavazók.

Szeptember végéig az Egyesült Államok 26 államában, valamint a különálló közigazgatási területnek számító fővárosban, Washington megnyílik a lehetőség a választásokon való részvételre személyes, vagy levélszavazat formájában.

Kamala Harris minimális különbséggel, három százalékponttal vezet a közvéleménykutatások szerint, ám a billegő államokban Donald Trump és Harris között még ennél is kisebb a különbség.

2020-ban az elnök- és kongresszusi szavazáson a választók több mint kétharmada (69 százalék) szavazott a választás kiírt napja előtt, amit a koronavírus-járvány idején a hatóságok is ösztönöztek, hogy ezzel is csökkenjen a személyes érintkezés.

A választás szabályai az Egyesült Államokban államról-államra változnak, a legtöbb helyen egymás mellett létezik a választás napja előtt is a személyes szavazás intézménye, valamint a levélszavazás intézménye is nyitva áll, és egy állam kivételével külön indoklást sem igényel az előzetes voksolás, illetve levélszavazás.

Mintegy 9 államban, így Kaliforniában a választási szervezet automatikusan kiküldi a levélszavazati csomagokat a regisztrált választóknak.

Pénteken az egyik meghatározó szövetségi állam Georgia választási bizottsága új szabályt fogadott el a szavazólapok kézi számlálásáról. A rendelkezést a testület szoros, 3-2 arányú döntéssel fogadta el.

A kezdeményezést a republikánus vezetésű állam főügyésze és közigazgatási vezetője ellenezte, mondván, hogy a kézi számlálás rendkívül lelassítja majd az eredmények közlését.