Háború: Irányított bombákkal támadták Ukrajnát az oroszok

Hírek20 órájaNövekedés.hu

Ez történt az orosz-ukrán háború 941. napján.

Orosz kémek fel tudják törni a Telegram üzeneteket az ukrán biztonsági szolgálat szerint, ezért tegnap elrendelték, hogy a kormánytisztviselők, a honvédség és az energiaellátási szempontból fontos személyzet nem használhatja a felületet – írja a The Guardian.

Az ukrán katonai hírszerzés tilalma csak a hivatali telefonokat érinti, a magántelefonokat nem. A Telegramot széles körben használják Oroszországban és Ukrajnában, és a háború során fontos információs csatornává vált, bár az ukrán biztonsági szolgálatnak kezdettől fogva fenntartásai voltak a biztonságosságáról.

A péntek délután bejelentett korlátozás után a Telegram közleményt tett közzé, melyben hangsúlyozza, hogy működése óta egyetlen felhasználó személyes adatait és az üzenetek tartalmát sem adta ki.

Harkiv városára mért súlyos csapást az orosz hadsereg, a támadásban 15 lakos – köztük három gyermek is – megsérült – jelentette be a város polgármestere. A támadást a város három különböző területén irányított bombákkal hajtották végre.Az orosz haderő Harkiv megye délkeleti részét is támadta, két ember életét vesztette.

Az Európai Unió a téli energiaellátás biztosítására 35 milliárd euró hitelt ad Kijevnek a lefoglalt orosz vagyon kamataiból – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken Kijevben, ahol tárgyalásokat folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az Egyesült Államok 375 millió dollár katonai segélyt készít elő Ukrajna számára – a Reuters információi szerint. A csomag tartalmát állítólag a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Norvégia 475 millió dollárra emeli az Ukrajnának szánt segélyt erre az évre, és a segélyezési programját három évvel meghosszabbítja 2030-ig – jelentette be Jonas Gahr Store kormányfő.

Az Egyesült Államok várakozásai szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó ülésén kedden - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője - írja az MTI.

Matthew Miller a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Biztonsági Tanács ülésén az Egyesült Államokat Antony Blinken külügyminiszter képviseli. Arra a kérdésre, hogy létrejöhet-e amerikai-orosz külügyminiszteri találkozó, a szóvivő közölte, ez nem szerepel a napirenden.

Az amerikai külügyi szóvivő kifejtette, hogy az Egyesült Államok nem tartja reális követelésnek azt a finn részről szerdán elhangzott felvetést, miszerint Oroszországot fosszák meg biztonsági tanácsi tagságától és szavazati jogától.

Matthew Miller emlékeztetett arra, hogy hasonló követelések már voltak korábban is, és úgy fogalmazott, hogy egy ilyen lépést "hihetetlenül nehéz lenne kivitelezni".

Hozzátette még, hogy az Egyesült Államok "olyan dolgokra összpontosít, amelyek lehetségesek és nem azokra, amelyek nem".