Áprilisban javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Hírek2023. ápr. 14.MTI

A vártnál jobban alakult áprilisban a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban a Michigan Egyetem rendszeres havi felmérése alapján.

A Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexének előzetes értéke 63,5 pontra emelkedett áprilisában a márciusi 62,0 pontról, meghaladva a 62,0 pontos piaci várakozásokat.

Az index elemei közül javult a fogyasztók körében mind az aktuális helyzet, mind a kilátások megítélése. Az aktuális helyzet megítélésének indexe a várt 67,3 pont helyett 68,6 pontra nőtt áprilisban a márciusi 66,3 pontról. A kilátások megítélését számszerűsítő mutató pedig 60,3 pontra emelkedett a várt 60,0 pont helyett az előző havi 59,2 pontról.

Az inflációs várakozások viszont ahelyett hogy enyhültek volna, erősödtek: 4,6 százalékra 3,6 százalékról a várt 3,5 százalék helyett. Ötéves távlatban azonban változatlanul 2,9 százalékos infláció kialakulására számítanak.

A hangulatindex 63,5 pontos állása azt jelenti, hogy a fogyasztói hangulat mutatószáma nagyjából három százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, de 27 százalékkal áll magasabban a tavaly júniusban kialakult történelmi mélypontnál.

A jövedelmi kategóriák között eltérés tapasztalható a helyzet és a kilátások megítélésében, az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban nagyobb bizakodás tapasztalható, mint a magasabb jövedelmi kategóriákban. A fogyasztók inflációs várakozása pedig annak ellenére is emelkedett, hogy kimutathatóan érzékelték a fogyasztási cikkek árának aktuális csökkenését. Összességében azonban nem érzékeltek lényeges változást a gazdasági környezetben.
http://www.sca.isr.umich.edu/