ÁSZ elemzés: A közszolgáltatások szerepének fontossága

Hírek2022. jan. 20.Növekedés.hu

A nem piaci közszolgáltatások fontos szerepet töltenek be a nemzetgazdaságban, közvetlenül és közvetve is hatással vannak a gazdasági teljesítményre. 2020. évben a nemzetgazdaság egészéhez hasonlóan a nem piaci közszolgáltatások gazdasági teljesítménye is csökkent az előző évhez képest. Ugyanakkor ezen közszolgáltatásokat tartalmazó ágazatok GDP-hez való hozzájárulása az előző évhez képest növekedett. A pandémia alatt megjelenő, majd mindennapi gyakorlattá váló sikeres innovációk az intézményi, szektorális teljesítményt, hatékonyságot hosszabb távon is növelhetik. A jövőbeli járványok sikeres kezeléséhez elengedhetetlenek a gyors alkalmazkodásra képes, a gazdaság működését támogató közszolgáltatások.

A közszolgáltatás olyan tevékenység, melyet az állam a közös szükségletek kielégítése érdekében speciális szabályozás alá von, vagy amely önmagában közösségi szervezést igényel, függetlenül attól, hogy azt a szolgáltatást az állam vagy magánszervezet állítja elő. A közszolgáltatások megkülönböztethetők piaci és nem piaci jelleg alapján - olvasható az aszhirtportal.hu-n.

A piaci közszolgáltatások (pl. villamosenergia-szolgáltatás) esetében alapvetően a piaci mechanizmusok érvényesülnek, fogyasztásukból bárki kizárható, a fogyasztóknak fizetniük kell a szolgáltatások igénybevételéért.

A nem piaci közszolgáltatások (pl. honvédelem, közoktatás) az állam által szervezett, a köz számára nyújtott azon szolgáltatások, amelyeknél a profitorientáltság szempontja nem jelenik meg, igénybevételük ingyenes vagy nem jelentős költségű, és fogyasztásukból senki nem zárható ki.

A jó minőségű közszolgáltatások segítik a gazdaság hatékony működését, növelve más nemzetgazdasági ágak teljesítményét is.

Az elemzés azt vizsgálta, hogy a nem piaci közszolgáltatások – kiemelten az egészségügy – mennyiben járultak hozzá a nemzetgazdaság teljesítményéhez, illetve melyek azok a tényezők, amelyek erre hatást gyakoroltak és az elkövetkező időszakban hatással lehetnek.

A nem piaci közszolgáltatások teljesítményének mérésére többféle megközelítés lehetséges; az értékben kifejezett gazdasági teljesítményről képet ad a GDP termeléséhez való hozzájárulás nagysága, amelyet a nemzeti számlák rendszerében, nemzetközileg egységes standardok alapján mérnek.

Tekintve, hogy ezen közszolgáltatásokat nem a piac értékeli, így nem számítható ki a szolgáltatások piaci áron mért összege, emiatt a (folyó áras) kibocsátást a termelési költségek összegével fejezik ki.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, humán-egészségügyi, szociális ellátás és oktatás nemzetgazdasági ágak teljesítménye 2020-ban a GDP 14,7%-át tette ki folyó áron számítva.

A humán-egészségügyi, szociális ellátás területét enyhén növekvő részarány jellemezte, a nemzetgazdasági ág GDP termeléséhez való hozzájárulása a 2010. évi 3,4%-ról 3,9%-ra emelkedett 2020-ban.

Az elmúlt évtizedben a GDP növekedéséhez a három nemzetgazdasági ág teljesítménynövekedése is hozzájárult.

Ez a hozzájárulás 2013-ban volt a legmagasabb (0,7 százalékpont). 2020-ban ezen ágazatok összességében -0,5 százalékponttal járultak hozzá a GDP 5 %-os csökkenéséhez.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a nem piaci közszolgáltatások statisztikailag mért kibocsátása a módszertani korlátok miatt nem tükrözi teljes egészében az ágazatok valós gazdasági jelentőségét, fejlődésének mértékét, ezért a nem piaci közszolgáltatások teljesítményének értékelésére más módszereket is szükséges alkalmazni (pl. naturáliában kifejezett output vagy eredménymutatók nyomon követése, értékelése).

A teljes elemzés itt érhető el.