Atomenergia - fontos együttműködésről állapodott meg Magyarország

Hírek2023. feb. 28.Növekedés.hu

Magyarország és további tíz tagállam szakminisztériumi vezetői állapodtak meg arról, hogy előmozdítják a nemzeti nukleárisenergia-szektorok közötti élénkebb együttműködést. A közös képzési és ipari programok mellett akár innovatív technológiákon alapuló új projektek és a meglévő erőművi kapacitások hatékonyabb kiaknázásának lehetőségét is vizsgálnák. A további tudományos együttműködésen túl a legjobb üzembiztonsági gyakorlatok összehangolt megosztására is készülnek - tudatta közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

Az energiaügyi miniszterek informális tanácsülésén a magyar delegáció mellett Bulgária, Csehország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia küldöttségei nyilatkoztak együttműködési szándékukról 2023. február 28-án, Stockholmban. A résztvevő felek tervei megfeleltethetők a közös uniós energiapolitikának is, amely kiemelt célként kezeli az iparági kutatás ösztönzését, a bevált nemzetközi megoldásokhoz igazodó, egységes biztonsági követelmények rögzítését, és az atomerőművi kapacitások folyamatos fejlesztését szolgáló együttműködéseket.

A nemzetközi energiaválságban a nukleáris energia fenntartható módon garantálja az ellátás biztonságát, ahogy nélkülözhetetlen szereplő az uniós és nemzeti klímavállalások teljesítésében is.