Energiaügyi miniszter: Most nagyon függünk a külföldtől

Hírek2023. jan. 8.MTI

Az energiaszuverenitás erősítését nevezte kiemelt feladatnak az energiaügyi miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol arról is beszélt, hogy az enyhe tél miatt nem sok gáz fogyott, ezért nagyon magas a gáztárolók töltöttsége Európában és így Magyarországon is.

Lantos Csaba közölte, ugyan még érkezik Európába orosz gáz, de nem lehet kizárni, hogy a háború sokáig tart, valamint azt sem, hogy a gázárak emelkedni fognak.

Arra a felvetésre, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint akár 30 milliárd köbméter gáz is hiányozhat a piacról, a miniszter azt mondta,

az unióban körülbelül 25 nagyobb LNG-terminál épül, ezeken lehet fogadni a távolról érkező cseppfolyós földgázt.

Ha a terminálok elkészülnek, akkor lehet azt mondani, hogy valóban független Európa az orosz gáztól. A terminálok építése elindult ugyan, de 2023-2024 tele kemény lesz Európa számára - tette hozzá.

Lantos Csaba kiemelte, Magyarország helyzete egy kicsit más, ugyanis

az országban relatíve sok gáztároló található.

Amíg a szerb vezeték működik, addig ezeknek a tárolóknak a feltöltése biztosított - jegyezte meg.

Kiemelte, a magyar kormány az átlagfogyasztásig továbbra is nagyon olcsó gázzal látja el a lakosságot.

A sávhatár feletti gázár is elmarad a piaci ártól és tavaly decemberben arról is döntöttek, hogy

ezt a gázárat sem emelik a fűtési szezonban, április 30-ig

- részletezte.

Arról is beszámolt, hogy miniszteri széke tavaly decemberi elfoglalása óta olyan ellátásbiztonsággal összefüggő döntéseket hoztak, mint az üzemanyagársapka kivezetése.

Lantos Csaba kitért Magyarország energiaszuverenitásának erősítésére is: "energiában nagyon függünk a külföldtől, ezen a függőségen lazítani kell".

Rámutatott, 

az ország számára meghatározott természeti erőforrások állnak rendelkezésre,

de azért "nem vagyunk teljesen eszköztelenek".

Példaként említette, hogy földgázból 2021-ben az országnak nagyjából tízmilliárd köbméter volt az éves fogyasztása, a magyar földből 1,5 milliárd köbmétert tudnak kitermelni. Az a törekvésük, hogy eljussanak az évi kétmilliárd köbméterig.

Ezen felül folytatják az időjárásfüggő megújuló energiaforrások, a napenergia és mellette kiegészítőjelleggel, a szélenergia hasznosítását. Vállalták, hogy

2030-ra 6000 megawatt feletti lesz a napelemes kapacitás, ezzel az időarányosnál sokkal jobban áll most az ország.Lantos Csaba hozzátette, abból indulnak ki, hogy mindezek megvalósításához lesznek források.

A magyar helyreállítási tervet az egyik legjobbnak ítélte az Európai Unió, ezért remélik, hogy "bejön ez az EU-s pénz". Ha valamilyen oknál fogva ez mégsem lesz, akkor más forrásból kell az energiaszuverenitás erősítéséhez szükséges programot végrehajtani.

A miniszter kitért még a paksi atomerőmű helyzetére is, amelynek

üzemidejét még 20 évvel szeretnék meghosszabbítani. A Paks2-beruházás szintén nagyon fontos az országnak, mivel az ilyen atomerőművek hosszan épülnek, ezért azzal számolnak, hogy 2032-re készülhet el.

A nukleáris opció az abszolút kell - jelentette ki Lantos Csaba