A vándorgyűlésen túl 80 online konferenciát szervezett idén a Magyar Közgazdasági Társaság

Hírek2021. dec. 27.Növekedés.hu

Az elmúlt évet értékelve Pleschinger Gyula elnök elmondta, hogy bár a pandémia miatt idén egész évben csak online formában tudott konferenciákat, előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket tartani a társaság, ugyanakkor a programkínálatra nem lehet panasza a tagoknak és az érdeklődőknek. Minden konferenciát élőben legalább 40–80 fő követte, a videók nézettsége pedig – az utólagos megtekintésekkel együtt – átlagosan 150 és 400 közötti. Ez pedig lényegesen több, mint ahányan például az MKT közösségi terében elférnének egy-egy szakosztályi rendezvényen...

Az MKT YouTube-csatornájának ma már több mint 750 feliratkozója van, és a társaság konferenciavideóin idén 36 ezer megtekintést regisztráltak 14 országból. A YouTube maga 250 ezer alkalommal ajánlott MKT-s tartalmakat az internetezőknek. Az MKT podcastjára csak idén 98 hanganyag, adás lett feltöltve, ami több mint 6 ezer 600 percnyi konferenciaanyag – ezeket a podcastokat is témától és előadóktól függően 40–50 fő meg szokta hallgatni a világ 17 országából.

Erősödik a közösségi médiában is a társaság - tette hozzá Pleschinger Gyula, megemlítve, hogy az MKT Facebook-csoportjának már 1400 tagja van, a vándorgyűlés Facebook-oldalán pedig 926-an követik a társaságot.

Az MKT Facebook-csoportjában 2021-ben összesen 466 poszttal örvendeztette meg a társaság a tagokat. Az MKT jelen van a LinkedIn-en is, ahol jelenleg 166 tagja van az MKT csoportjának. Az MKT elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy néhány hete új, korszerű arculatot kapott a társaság elektronikus hírlevele.

Az 59. Közgazdász-vándorgyűlést értékelte az MKT főtitkára. Hegedüs Éva elmondta, hogy sikeres és tartalmas vándorgyűlést tudhat magunk mögött a társaság. Bár a pandémia okozta kockázatok sajnos idén is a virtuális térbe kényszerítették a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciáját, sokan követték figyelemmel az élő közvetítéseket, és sokan nézték meg az előre rögzített szekciók előadásait és kerekasztal-beszélgetéseit is.

A tanácskozás két plenáris ülésén és 22 tematikus szekciójában 136 előadó osztotta meg gondolatait a hallgatósággal - vagyis nem volt kisebb ez a vándorgyűlés az elmúlt évek legnagyobb „jelenléti” vándorgyűléseinél.

A konferencia honlapján a csütörtöki és pénteki plenáris ülés előadásai és kerekasztal-beszélgetései egyaránt visszanézhetőek, sőt: az előre rögzített szekcióprogramokkal együtt mintegy 2500 percnyi aktuális közgazdasági szakmai tartalom várja az érdeklődőket. A konferencia két napján a YouTube-on és a Facebookon mintegy 4300-an követték élőben az előadásokat, és a konferencia videóit mintegy 9 ezer 300-an tekintették meg eddig. A vándorgyűlés előadásaiból és kerekasztal-beszélgetéseiből készített podcastokat 3 ezer 400-an hallhatták meg, így a vándorgyűlés szakmai anyagait illetően csaknem 13 ezer lejátszást jegyezhet fel a társaság - emelte ki Hegedüs Éva, hozzátéve, hogy a

vándorgyűlésről összesen 110 mértékadó sajtómegjelenést tett közzé a konferencia honlapján az MKT, és idén külön érdekesség, hogy a szekcióinak kerekasztal-beszélgetéseit műsorára tűzi ezekben a hetekben a Hatoscsatorna című, országszerte fogható kábeltelevíziós csatorna.

Az Egyebek napirendi pont részeként Pleschinger Gyula elnök szólt az MKT közelgő rendezvényeiről, 2022-es terveiről is. Bejelentette, hogy a 60. Közgazdász-vándorgyűlést - ha a pandémia is engedi - 2022. szeptember 22–24. között Szegeden tartja az MKT. A szervezők szeretnék továbbvinni mindazt, ami az elmúlt két év online rendezésből hasznosítható.

Egyrészt a helyszínen 4 nagyobb, egész napos, élőben streamelt tematikus szekciót tartana a társaság, várhatóan olyan átfogó témákkal, mint a makrogazdaság, a pénz- és tőkepiacok, a vállalatok és innováció, valamint a humán erőforrás, emellett pedig a szakosztályok lehetőséget kapnának arra, hogy ha szeretnének, előzetesen az ideihez hasonlóan rögzítsenek szekcióprogramokat, kerekasztal-beszélgetéseket, amelyek a vándorgyűlés kezdetekor lesznek elérhetőek a honlapon.

Pleschinger Gyula szólt a Közgazdasági Diákolimpiáról is, amelynek nemzeti fordulóját a napokban meghirdette az MKT.

A középiskolásoknak szóló vetélkedő országos döntőjét – ha a járványhelyzet engedi – március végén az addigra megnyíló Pénzmúzeumban tartja majd az MKT, és ha a pandémia engedi, idén végre Budapest lesz a helyszíne a verseny háromnapos nemzetközi döntőjének, valamikor szeptember elején.