Jöhetnek a 6 százalék alatti lakáshitelek is

Pénzügy2024. feb. 28.Növekedés.hu

Tovább csökkent az államilag nem támogatott, piaci lakáshitelek kamata, amihez a bankok további egyedi kamatkedvezményeket is adhatnak. Ez jó hír lehet azoknak az ingatlanvásárlást tervezőknek, akik nem jogosultak a kamattámogatott hitelekre. Budapesten nőttek, a vármegyeszékhelyeken stagnálnak a lakásárak.

A lakáshitelek között jelenleg a legkedvezőbb kamat 5,85 százalék, ami a hitelköltségek jelentős csökkenését mutatja az egy évvel ezelőtti, 9 százalék körüli kamatokhoz képest – írja a money.hu elemzése.

A kamatkörnyezet ilyen mértékű csökkenésére, mint amire az elmúlt hónapokban volt példa, nyilvánvalóan nem lehet a jövőben számítani.

Ha folytatódik is a bankok kamatcsökkentése, lényegesen olcsóbb hitelekre, vagyis nagyságrendekkel alacsonyabb törlesztőkre már nem alapozhatjuk a lakásvásárlás finanszírozását.

A jelenlegi kamatok a bankok egyedi kamatkedvezményei miatt is alacsonyak, amiket általában bankszámlanyitáshoz, minimum havi jövedelemátutaláshoz vagy egyéb banki szolgáltatások igénybevételéhez kötnek. További kedvezményeket lehet elérni, ha az igénylés közvetítőn keresztül történik.

A hitelintézetek többsége akció keretében a kezdeti költségek egy részét is elengedi vagy visszatéríti, így legalább részben megspórolhatóak a tulajdoni laphoz, a térképmásolathoz, az értékbecsléshez vagy a közjegyzőhöz kapcsolódó, egyébként együttesen több tízezres díjak.

20 éves futamidővel egy tízmilliós lakáshitel jelenleg már havi 73 ezer forintos törlesztőrészlettel igényelhető. Húszmilliónál 143 ezer, harmincmilliónál 214 ezer forintra emelkedik havonta a törlesztő.

Mekkora a törlesztője most egy átlagos használt lakásnak?

A szűkülő lakáskínálat nem egyformán hajtja fel az árakat az egyes régiókban.

Budapesten 13 százalékkal, országosan 10 százalékkal kevesebb az eladásra kínált 45-55 négyzetméteres használt ingatlan 2023 februárjához képest. A fővárosban ez 7 százalékos drágulást jelentett egy év alatt a szóban forgó lakásoknál, a vármegyeszékhelyeken viszont nem változtak az átlagárak, ami reálértékben csökkenést jelent.

Az említett lakástípusnak a 48 milliós budapesti átlagárát tekintve 274 ezer forinttól indulna a havi törlesztője, amihez legalább 548 ezer forint havi jövedelemre lenne szükség az eladósodást szabályozó és a bankok számára kötelezően alkalmazandó JTM mutató értelmében.

A vármegyeszékhelyek átlagárát tekintve a törlesztő 171 ezer forintnál kezdődik, amihez minimum 342 ezer forintos jövedelem kell.

Természetesen mindenhol rendelkezni kell a hitelhez 20 százalék önerővel is, kivéve ha megfelelünk a 10 százalékos saját erővel igényelhető lakáshitel feltételeinek, és a jövedelem is elegendő a nagyobb hitelhez.

Budapest legdrágább kerületében (V.) 427 ezer, a legolcsóbb kerületben (XXIII.) 191 ezer forint lenne a legalacsonyabb törlesztőrészlet, ha az ottani, 75 és 33 milliós átlagárakat vesszük alapul. A vármegyeszékhelyek közül Debrecenben a legmagasabbak a lakásárak, ahol havi 306 ezer forintos törlesztő a beszálló egy 45-55 négyzetméteres használt lakásba, ha a 80 százalékát hitelből finanszírozza a vevő.

Salgótarjánban ugyanerre havonta 85 ezer forint is elegendő az ingatlan.com adatbázisa és a money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint.