Az átlag európaitól két évet vesz el a légszennyezés

Hírek2019. ápr. 11.Növekedés.hu

Egy friss kutatás kimutatta, hogy az átlag európai a légszennyezés miatt két évet veszít az életéből, amely egészségügyi kockázat így jelentősebb, mint a dohányzás.

A szennyezett levegő az európaiaktól átlagosan két évet vesz el a European Heart Journal hasábjain megjelent kutatás szerint, a keleten lakóktól többet, a nyugatiaktól kevesebbet. Évente 800 ezer halál köthető a légszennyezettség következményeihez, ami az összes halálozás 17 százaléka.

Európa legszennyezettebb térsége a Balkán, a legrosszabb állapotú fővárosnak pedig Skopje számít.

Az ábrán látható a légszennyezés európai alakulása, jól látszik a szétválás nyugat és kelet között. Zölddel láthatók az alacsony, sárgával a közepes, pirossal és lilával a magas légszennyezettséget mutató régiók.

Magyarország ebben a kimutatásban közepesen szennyezettnek minősül.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a légszennyezés nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, mint a dohányzás, a kettő között azonban jelentős különbség, hogy míg az egyik egy egyéni döntéssel megszüntethető, addig a másik egyén szintjén alig kezelhető. Hacsak nem költözik el az illető valahova Nyugat-Európába, de ez vélhetően pusztán csak a légyszennyezés kockázatának kiküszöbölése céljából a gyakorlatban ritkán fordul elő.

Ezt a kockázatot a kutatás szerint elsősorban nem is az egyéneknek, hanem a közösségnek, vagyis az államoknak kell kezelniük.

A fenti negatív hatás elsősorban a fosszilis energiahordozók (kőszén, kőolaj, földgáz) felhasználásának tulajdonítható.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán olvasható.