EU-csúcs: Macron az asztalra csapott, Juncker viccelődött

Elemzések2019. ápr 11.Fellegi Tamás

Egész éjjel tárgyalt a 27 tagállam, hogy mit kezdjen a saját sorsát eldönteni képtelen Nagy-Britanniával, fél évet adtak neki.

Nyugodtan utazhatunk

Elhárult a holnap éjjeli brit kizuhanás veszélye, nekünk az a leglényegesebb, hogy nem kell izgulnia a szigetországba utazóknak, ugyanúgy mehetnek akár személyivel, mint eddig, ezzel együtt nem árt felkészülni arra, hogy idővel, bármilyen is lesz a kilépés, útlevelet kérhetnek majd (az Egyesült Királyságban nincs személyi igazolvány, a belépéskor néha most is ijedten nézik a mi kártyánkat).

Európai választások

Ami viszont a legfontosabb, hogy nem fenyegeti Európa gazdaságát a rendezetlen brit kizuhanás rövid távon, és az Európai Uniónak nem kell egyfolytában a brit kérdéssel foglalkozni, most például a közelgő európai parlamenti választásokra lehet majd koncentrálni. Ezen természetesen az Egyesült Királyságnak is részt kell vennie, Leo Varadkar ír miniszterelnök szerint, ha ezt elmulasztja, június 1-jén mégiscsak távoznia kell, megállapodás nélkül.

Ezt, mint alkalmat, lehet, hogy megkísérelnék kihasználni a fanatikus EU-ellenes toryk, akik nem átallottak azzal fenyegetőzni, hogy hosszabbítás esetén vétókkal zavarják majd meg az Unió működését, de ha mondjuk, távol maradnak a választásoktól, azzal az ellenzéki pártok malmára hajtják a vizet, akik lelkesen részt fognak venni, nagyot nyernek, és ez megnövelheti népszerűségüket, így a következő általános választásokon otthon is előretörhetnek.

Kifutás Helloweenkor

Az új dátum tehát október 31, se nem rövid, se nem hosszú. Az európai vezetők többsége hosszabbat akart, hogy legyen a briteknek bőven idejük kitalálni, mit akarnak, azonban a francia elnök igen határozottan közölte, hogy országa a lehető legrövidebb halasztásra hajlandó, így jött létre a féléves kompromisszum.

Miután november 1-jén jár le Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének mandátuma, a politikus azzal viccelődött, hogy ha október 31-én megint egy éjbe nyúló, maratoni ülést kell majd tartaniuk az újabb hosszabbításkor, neki éjfélkor el kell hagynia a termet, mert megszűnik a posztja. Ami még lényeges: az EU végül eltekintett attól, hogy Theresa May az eddigiektől eltérő, konkrét tervet vázoljon fel a továbbiakra nézve.

Előbb is mehetnek

Mindazonáltal a megállapodást úgy fogalmazták meg, hogy ha létrejön az egyezség, az Egyesült Királyság bármikor távozhat. Ha ez május 22. előtt megtörténne, részt sem kellene vennie az európai parlamenti választásokon, de ez a forgatókönyv csak akkor lenne elképzelhető, ha Theresa May olyan engedményt tenne, ami az ellenzéki Munkáspártnak megfelelne ahhoz, hogy a parlamentben megszavazza a megállapodást. Ilyen lehetne a vámunió fenntartása, természetesen garanciákkal, melyek biztosítják, hogy egy következő brit kormány ne lépjen vissza.

Mindenesetre most egy jó darabig nyugalom lesz, a brit parlament vissza is vonul húsvéti szünet okán. Válságcsúcsot bő fél évig nem kell tartani, az Unió foglalkozhat saját ügyeivel.

 

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.