Hatalmas kihívások előtt áll az energiaszektor - Budapestre figyel a szakma

Hírek2020. nov. 19.Növekedés.hu

A járvány, az alacsony olaj és gázár valamint a zöld átmenet extrém kihívások elé állítják az energetikai iparágat.

A koronavírus-járvány az energiaszektort sem kímélte. Az iparág már a koronavírus előtt is fokozott átalakuláson ment keresztül, hiszen a párizsi klímacélok eléréséhez elengedhetetlen a szektor dekarbonizációja. A vírus nyomán begyűrűző válság azonban példátlan kihívások elé állította az egész szektort.

Az év vége felé közeledve érdemes visszatekinteni és értékelni, hogy vajon visszavetette, vagy épp ellenkezőleg felgyorsította a járványhelyzet az globális energiarendszer átalakulását.

December 1-én az iparág vezetői összegyűlnek az immár harmadik alkalommal megrendezendő Budapest Energy Summit-on, hogy áttekintsék miként alkalmazkodott az energia szektor a megváltozott körülményekhez és milyen kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben - mondta el a növekedés.hu-nak Pánczél Andrea a konferencia szervezője.

A Nemzetközi Energiaügynökség mérték és irányadó jelentése, a World Energy Outlook szerint mindenéppen történelmi pillanathoz érkeztünk, a most meghozott döntések pedig évtizedekre meghatározzák majd az energiaellátást.

Az IEA szerint a gazdaság talpraállítását és a klímacélok elérését egyaránt szolgáláná a tisztaenergia-beruházások növelése, a fenntarthatósági célok eléréséhez azonban 2021 és 2023 között 1000 milliárd dollár többletberuházásra lenne szükség az energiahatékonyság, a tiszta áramtermelés, a villamosenergia-hálózatok és a fenntartható üzemanyagok fejlesztésére.

A Budapest Energy Summiton, Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető közgazdásza fogja bemutatni – a régióban először – az új World Energy Outlook-ot.

A válság következtében a legnagyobb piaci szereplőknek is lényeges bevételkiesést szenvedtek el, amely közvetlenül kihat a beruházásokra. A vállalatoknak pár hónap alatt radikálisan csökkenő energiaigények és rendkívül alacsony árak mellett kellett átstrukturálniuk működésüket biztosítva eközben a folyamatos és zavartalan energiaellátást, amely szintén felértékelődőtt a nagy lezárások alatt. A Budapest Energy Summiton többek között a MET Csoport, az E.ON Hungária Zrt, a Dentons, a Shell, és az ExxonMobil vezetői fognak beszámolni arról, hogy hogyan stabilizálták és alakították át működésüket alkalmazkodva a gyorsan változó körülményekhez.

Az olajár összeomlása miatt, a világ legnagyobb olaj- és gázipari vállalatai komolyan változásokon mentek keresztül az elmúlt időszakban.

A hosszabb ideje fennálló túlkínálat miatt a gázárak, már a járvány kitörése előtt csökkenő trendet mutattak, de idén történelmi mélypontot értek el.

Közép és Kelet Európa változó energiatérképén számos párhuzamosan futó projekt jelent meg az utóbbi években, amelyek jelentősen átalakíthatják a térség energiabiztonságát. a Budapest Energy Summit-on többek között a Gazprom, a Tellurian, a NOVATEK, a TurkStream, az FGSZ , az MFGK , MFGT vezetői vázolják fel, hogy milyen jövő áll a gázipar előtt.

Ahogy azt a Nemzetközi Energiaügynökség is jelezte a tiszta energiaforrások további térnyerése elengedhetetlen a gazdaság fenntartható pályára állításához. A válság hatására a megújuló energiaforrások, elsősorban a nap- és széleenrgia részaránya, jelentősen megnőtt a villamosenergia-mixben. A Budapest Energy Summit többek között Walburga Hemetsberger, a SolarPower Europe vezérigazgatója fog beszámolni arról, hogy a megújuló energiaforrások milyen szerepet játszanak a szektor dekarbonizációjában.

Bár a válság vége még messze van, az már most biztos, hogy a kormányoknak kiemelt szerepük lesz az energiaszektor fellendítésében és a befektetések célzott irányításában.

A gadaságélénkítő mentőcsomagok magukban hordozzák a gazdaság zöld újraindítását, valamint egy tisztább, rugalmasabb és fenntarthatóbb energaszektor megteremtésének lehetőségét, ez viszont összehangolt és tudatos intézkedést igényel a döntéshozók részéről.

A Budapest Energy Summiot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitja meg, Magyarország hosszútávú energiastratégiáját pedig Kaderják Péter, energia és klímapolitikáéer felelős államtitkár mutatni majd be.

A tagállami stratégiák mellett európai szinten is jelentős döntéseket születtek ebben az évben. A Bizottság a gazdaság helyreállítását célzó tervében a költségvetés 30%-át klímavédelemre fordítaná nemrég pedig legalább 55%-os kibocsátás-csökkentési célt javasolt 2030-ig.

Többek között erről is fog beszélni Kadri Simson, az Európai Bizottság energiáért felelős biztosa a Budapest Energy Summiton.

A Budapest Energy Summit-ot idén virtuális konferenciaként szervezik meg. Az egész napos programot helyszíni stúdióból, élőben közvetítik a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően, megőrizve a Budapest Energy Summit nemzetközi jellegét, amely így valódi platformot biztosítani a régiós energiaközösségnek a jelenlegi nehéz körülmények ellenére is. Biztosítsa helyét minél előbb és vásárolja meg jegyét, hogy elsőkézből tájékozódhasson a konferencia híreiről.