Az enyhe tél miatt gombafertőzés veszélyezteti a búza- és árpaállományt

Hírek2023. ápr. 7.MTI

Egyes gombabetegségek - a gabonalisztharmat és a szeptóriás levélfoltosság - kórokozói az elmúlt tél enyhe időjárása miatt sértetlenek maradtak, így tavasszal problémát jelenthetnek a búza- és árpaállományokban az Agrofórum tájékoztatása szerint.

A mezőgazdasági portálon azt írták: a korai növényvédelmi kezelés sok területen már megtörtént, ahol eddig elmaradt volna, a felmelegedés megindulásakor ott is érdemes lesz elvégezni, mert a kalászos gabonákban elterjedtek a gombabetegségek.

Az egyik, szinte minden évben megjelenő gombabetegség a lisztharmat, amely az árpa- és a búzaállományokban rendszeresen előfordul. A jelenlegi helyzetet az teszi súlyossá, hogy az enyhe időjárás miatt már ősszel rendkívül erős fertőzés alakult ki, ami hosszú évek óta nem okozott ilyen tömeges mértékű megbetegedést.

A fertőzés következtében a gabonanövények alsó levelei sárgulnak, pusztulnak és rövidesen barnulni fognak, illetve kiszáradnak - tájékoztat a portál.

Hozzátették: a kisebb esők mellett az erősebb éjszakai és hajnali harmatképződés is elegendő lehet a járvány kialakulásához.

A másik problémát okozó növénybetegség, az őszi búzát betegítő szeptóriás levélfoltosság ritkábban jelent komolyabb veszélyt. A járvány lehetőségét azonban nem lehet kizárni, mert a fertőzés első tünetei már január közepén jelentkeztek a leveleken: tömeges levélszáradás, az alsó levelek elvesztése és a fertőzött leveleken apró, fekete pontok megjelenése.

A kórokozó számára a 15-20 Celsius fok közötti hőmérséklet a kedvező, az időjárási előrejelzések szerint a következő hetekben várhatóan ilyen tartományban alakulnak majd a napi maximumértékek, ami nedves környezettel kombinálva segíti a fertőzés terjedését.