Háború: Utánpótlási nehézségekről panaszkodik az orosz Wagner-csoport

Hírek2023. ápr. 7.Sz.A.

Hszi Csinping kínai elnök kifejezte szándékát, hogy tárgyaljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel - erről számolt be az Európai Bizottság elnöke, aki Emmanuel Macron francia elnökkel együtt Pekingben találkozott a kínai vezetővel.

Macron sürgette, hogy Peking gyakoroljon nyomást Moszkvára a háború ügyében, Hszi Csinping reményét fejezte ki, hogy Moszkva és Kijev béketárgyalásokat kezdenek minél hamarabb - olvasható a The Guardian háborús összefoglalójában.

- Vlagymir Putyin orosz elnök tanácsadója szerint a még idén elkezdődő béketárgyalások esélye egyenlő a nullával, ukrán vezetők pedig ahhoz kötik a tárgyalások elkezdését, hogy Oroszország kivonja csapatait Ukrajna területéről.

- Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó kizrta a béketárgyalásokat, amíg az orosz csapatok nem távoznak az elfoglalt területekről is, beleértve a Krím-félszigetet. A Twitteren közzétett üzenete szerint nem lehet szó területi engedményekről vagy a szuverenitás feladásáról. A Krím félszigetet még 2014-ben foglalta el az orosz hadsereg, és azóta illegálisan annektálták is a területet egy népszavazással megerősítve.

- Moszkvában egyeztetett Alekszander Lukasenko fehérorosz elnökkel Vlagyimir Putyin. Az orosz elnöki szóvivő szerint a gazdasági és védelmi együttműködési kérdésekről tárgyaltak, és nem került szóba az orosz taktikai atomfegyverek telepítése Fehéroroszországba.

- A Kreml bejelentése szeint lépéseket tesznek a biztonságuk garantálása érdekében, ennek része a taktikai atomfegyverek telepítése Fehéroroszország területére. Finnország csatlakozásával megduplázódott az orosz-NATO határszakasz. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a Kreml figyeli a NATO katonai terjeszkedését, amelyre megfelelő választ ad.

- Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője szerint nem hagyták el teljesen Bahmutot az ukrán csapatok, a keleti részben még mindig zajlanak a harcok. Jevgenyij Prigozsin - aki már korábban is több kritikával illette az orosz vezérkart - a Telegramra feltett posztjában újabb kritikát fogalmazott meg az orosz hadseregtől érkező utánpótlással kapcsolatban. 

- Olejszij Reznikov ukrán védelmi miniszter Görögországban tárgyalt lőszerutánpótlásról és kézifegyverek szállításáról, valamint sebesült ukrán katonák ellátásáról görögországi kórházakban. Reznikov szerint ígéretet kapott a görög hadügyminisztériumtól, hogy Athén segíti Ukrajnát ebben a kritikus szakaszban.

- Az ukrán légierő egyik vezetője sürgette F-16-os vadászgépek szállítását, amelyek négyszer-ötször hatékonyabbak, mint a volt szovjet vadászgépek. Lengyelország és Szlovákia nemrég MIG-29-es gépeket küldött Ukrajnának, de az ukrán források szerint ezek a gépek nem tudnak védekezni az orosz égifölény ellen.

- Zaporizzsja megyében felszólították a lakosságot, hogy kerülják a gyülekezést az ünnepek idején, mert orosz légitámadásoktól lehet tartani. A megyét részlegesen már korábban elfoglalta az orosz hadsereg.

- A svéd ügyészség szerint továbbra is tisztázatlan kik állhatnak az Északi Áramlat ellen elkövetett szabotzsakció mögött. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint egy államilag támogatott csoport követte el az akciót, de egy független csoport is elvileg elképzelhető a svéd ügyészség szerint.