Drága búzából olcsó liszt - Mi lesz így a magyar malomiparral?!

Elemzések2023. feb. 28.Dajkó Ferenc Dániel

Olcsóbb lett a búza a piacon és vele párhuzamosan a liszt ára is csökkenésnek indult, a hazai malmok azonban még 2022 nyarán, drágán megvásárolt lisztből őrölnek. Nehéz félév elé néz a magyar malomipar, de már látszik a fény az alagút végén - mondta a növekedés.hu-nak Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség Gabonafeldolgozók Tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona elnök-vezérigazgatója.

Visszaesett a malomipar teljesítménye

A termelés biztosítsa érdekében a tavalyi évben minimum háromhavi készletet, tehát a december 31-ig szükséges mennyiséget megvásárolták és betárolták a hazai malmok. Ez a készlet azonban legalább egy, vagy akár több hónappal tovább ki fog tartani, mivel visszaesett a malomipar teljesítménye az országban. Ez részben a fogyasztás csökkenésének köszönhető, részben pedig a liszt import-export arányának a megváltozásának tulajdonítható – ismertette Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona elnök-vezérigazgatója.

A korábbi években Magyarországnak nagyságrendileg 200 ezer tonnán alakult az éves liszt kivitele, míg a behozatal körülbelül 50 ezer tonnát tett ki. Ez az arány azonban felborult, jelentősen felerősödött az import és pillanatnyilag nagyobb mennyiségben érkezik liszt az országba, mint amennyi kimegy – tette hozzá.

Drága búzából őrölnek

A hazai ágazatnak további problémát jelent, hogy az őrléshez betárolt búzához 130-140 ezer forintos tonnánként áron jutottak a malmok. Ehhez képest decemberben – első sorban az ukrán gabona beáramlásának, illetve a gabona tőzsdén zajló folyamatoknak köszönhetően a búza tonnánkénti ára 90-95 ezer forintra csökkent. Így a malmok még a drágábban betárazott gabonából őrölnek, miközben a piacon már olcsóbb a búza – sorolta a nehézségeket.

A búza árcsökkenését a sütőipar is érzékeli és így szeretnék azonnal érvényesíteni ezt a liszt felvásárlási árában

fogalmazott Lakatos Zoltán.

Mint mondta, utóbbi folyamatok hatására a liszt árnövekedése megtorpant, sőt elkezdtek lefelé kúszni az árak, valamelyest követve a búza árát. Ez a folyamat azonban most érthetően kedvezőtlen a magyar malomipar számára.

Olcsó ukrán gabona árasztotta el a piacot

Tudomásul kell venni, hogy most Ukrajnából vámmentesen érkezhet áru az uniós piacra, így a hazai piacra is. Ebből kifolyólag, illetve az ukrajnai tengeri szállítás ellehetetlenülése miatt vasúton jelenleg a korábbi évekkel ellentétben jelentős mennyiségű búzát és lisztet hoznak az Európai Unióba Ukrajnából

-húzta alá.

Az ukrán piacon azonban teljesen mások az árviszonyok. Tavaly év végén – idén év elején akár 70 ezer forintos tonnánként áron is lehetett ukrán búzát venni. Ebből az olcsó búzából 2022 második félévében körülbelül 3 millió tonna ment olyan irányba, amelybe korábban Ukrajna nem szállított és eddig a magyar szereplők exportpiacának számított. Ez alatt többek közt Romániát, Lengyelországot, Olaszországot és Spanyolországot kell érteni.

Azokon az árakon, amelyeken a magyar kereskedők idén tudtak volna szállítani, nem volt kereslet a magyar búzára, ami miatt jelentős búzakészletek halmozódtak fel Magyarországon. Mivel idén jelentősek a búza vetési területei is és várhatóan nem ismétlődik meg a tavalyi kiugróan rossz termés, így egy rendkívül érdekes helyzet fog kialakulni a magyar piacon. Hacsak nem történik egy gyors kivitel, hatalmas búzakészlettel fog fordulni Magyarország június 30-ával, amihez egy várhatóan szép búzatermés társul. Mindez szintén alacsonyabb búzaárakhoz fog vezetni – mondta a Hajdú Gabona vezetője.

Alapesetben ez kedvező a malomiparnak, hiszen olcsóbb lesz számára az alapanyagár, jelenleg azonban nem ezt az olcsó gabonát, hanem a már említett betárolt 130-140 ezer forintos tonnánként árú búzát őrlik a magyar malmok. Ez a helyzet várhatóan akár április végéig fennállhat, miközben a piac elvárná, hogy a lisztek estén már az olcsóbb búzát árazzák be – ismertette.

Nehezíti a helyzetet, hogy kisebb mennyiségben liszt is érkezik a magyar piacra Ukrajnából, valamint a szomszédos szlovák, román, vagy éppen lengyel malmok is valószínűleg gyakran az olcsóbb ukrán gabonából őrölnek, ezzel magyarázható a jelentős árelőnyük – hangsúlyozta.

Az import esetében ráadásul minőségi visszaesés is tapasztalható.

Az általunk eddig bevizsgált Ukrajnából behozott lisztek esetében még egyik sem érte el a Bl55-ös liszt esetében előírt sikértartalmat

tette hozzá.

A malmok rezsiszámlája is nagyot nőtt

Kiemelte, hogy, az energiaárak emelkedése is nehezítette a malomipar helyzetét. Ágazaton belül az egyes szereplők eltérően tudták kezelni a helyzetet.

A Hajdú Gabona a tavalyi évet még fix áras szerződéssel tudta végig csinálni, idén azonban nem kötöttek velük szerződést az áramszolgáltatók, így jelenleg a negyedórás tőzsdei árak alapján számláznak nekik. Az idei év első hónapjaiban enyhült némileg a helyzet az alacsonyabb energiaárak miatt, de a 2021-hez képest így is sokkal nagyobb részt tesz ki a liszt gyártási költségéből az energia megvásárlása.

A csomagolóanyagok esetében a tavalyi évben szintén jelentős volt a drágulás, mivel kihasználva a lehetőséget minden szereplő megemelte az árait, ha indokolta ezt a költségnövekedése, ha nem. Valamelyest kedvező, hogy most úgy tűnik megállt ez az áremelkedés – vélekedett, a Gabonaszövetség Gabonafeldolgozók Tagozatának elnöke.

Enyhülést hozhat a nyár a piacon

Jelenleg az első félév mindent összevetve nagyon nehéznek ígérkezik a malomipar számára – szögezte le Lakatos Zoltán.

Az ágazat szereplői jelenleg azt próbálják megoldani, hogyan ne termeljenek veszteséget a 135 ezer forintos tonnánkénti áron vásárolt gabonából. A második félév enyhülést hozhat a piacon és közelíteni tudják majd a magyar malmok a versenytársak árait, mivel nyilvánvalóan olyan áron igyekeznek majd megvásárolni a búzát, amivel nyereségesen üzemeltethető az iparág.

Így előreláthatólag miután megjelenik az újbúza a piacon és abból bevásárolnak a malmok, újra stabilizálódhat a piac. Az új gabonából viszont, mivel a magas kamatkörnyezet miatt megemelkedtek a betárolás költségei, a malmok várhatóan csak egy-két hónapnyi mennyiséget fognak készletezni, ami viszont kevésbé kiszámíthatóvá teszi a piacot – húzta alá.