2015 óta majdnem megháromszorozódtak a lakásárak

Ingatlan2023. ápr. 7.MTI
A rovat támogatója:

Fokozódott a lakáspiac lassulása tavaly év végére, ezt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összevont lakáspiaci árindexe is megerősíti - közölte az OTP Ingatlanpont a KSH adatai alapján az MTI-vel.

Rámutattak, hogy a KSH lakáspiaci árindexe hosszú idő után először 2022 utolsó negyedévében csökkent: a július-szeptemberi 261,4 százalékos csúcstól elmaradva, október-decemberre 256,2 százalékot ért el. Ez azt mutatja, hogy egy átlagos lakást több mint két és félszer annyiért lehetett megvenni a múlt év végén, mint a bázisévnek számító 2015-ben.

A KSH most publikált adatai ugyanakkor még csak előzetesek - jegyezték meg.

Bár még sok a bizonytalansági tényező, Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a következő negyedévi jelentés sem fog drasztikus országos árcsökkenésről tanúskodni. A tavaszi érdeklődés-élénkülés mutathatja meg a piac irányát - jelezték.

Ezért az elemző szerint még kérdéses, hogy a használt lakásoknál az árak lassú lecsorgása jelentősebb csökkenésbe fordul-e, vagy a kis döccenő után korrekció következik. Valkó Dávid szerint az új lakásoknál egyértelműbb helyzetet lát: ott az árakat alulról támasztják a kivitelezési költségek is, és azokban egyelőre nem látszik számottevő csökkenési lehetőség.