Az EU-ban mostantól kiemelten figyelnek a létfontosságú nyersanyagokra

Hírek2023. márc. 16.MTI

Az Európai Bizottság intézkedéscsomag elfogadására tett javaslatot, hogy biztosítsa az uniós ipar számára a biztonságos, diverzifikált, megfizethető és fenntartható hozzáférést a kulcsfontosságú nyersanyagokhoz.

Az uniós bizottság közleménye szerint a kulcsfontosságú nyersanyagok nélkülözhetetlenek a stratégiai ágazatok széles köre számára, beleértve a nettó nulla kibocsátású ipart, a digitális ipart, a repülőgépgyártást és a védelmi ágazatot.

Felhívták a figyelmet arra, hogy miközben az előrejelzések szerint a kulcsfontosságú nyersanyagok iránti kereslet jelentős növekedése várható, Európa nagymértékben függ a behozataltól, a nyersanyagok ráadásul gyakran monopolhelyzetben lévő unión kívüli országok beszállítóitól érkeznek.

Az EU-nak ezért csökkentenie kell az ellátási láncokat veszélyeztető, stratégiai függőségek okozta kockázatokat, hogy fokozza gazdasági ellenállóképességét. Ennek szükségességére a koronavírus-járvány és az Ukrajna elleni orosz agressziót követő energiaválság után kialakult ellátási hiányok is rávilágítottak. Emiatt veszélybe kerülhetnek az EU erőfeszítései, amelyeket éghajlat-politikai és digitális célkitűzéseinek elérésére tesz - emelték ki.

A jogszabálycsomag a kulcsfontosságú nyersanyagok frissített jegyzékét hozza létre, valamint felsorolja azokat is, amelyek kulcsfontosságúak Európa zöld és digitális törekvései, valamint a védelmi és űrtechnológiai célú alkalmazások szempontjából. A rendelet a kritikus és a stratégiai nyersanyagok jegyzékét egyaránt beépíti az uniós jogba.

Az uniós ellátás 2030-ig történő diverzifikálása érdekében a jogszabály egyértelmű referenciaértékeket határoz meg a hazai kapacitásra vonatkozóan a stratégiai nyersanyagellátási lánc mentén - írták.

Közölték továbbá, hogy javaslat csökkenti az adminisztratív terheket, és egyszerűsíti a kritikus fontosságú nyersanyagokkal kapcsolatos uniós projektek engedélyezési eljárásait.

Emellett a kiválasztott stratégiai projektek is támogatásban részesülnek azáltal, hogy forrásokhoz juthatnak, és rövidebb engedélyezési határidőkre lehet számítani.

Az ellátási láncok ellenállóképességének biztosítása érdekében a jogszabály rendelkezik a kulcsfontosságú nyersanyagok ellátási láncainak nyomon követéséről, valamint a stratégiai nyersanyagkészletek tagállamok közötti összehangolásáról.

Kiemelték: az EU a nyersanyagellátás területén soha nem lesz önellátó, és fogyasztásának nagy részét illetően továbbra is a behozatalra fog támaszkodni. A nemzetközi kereskedelem ezért alapvető fontossággal bír a globális termelés támogatásában és az ellátás diverzifikálásának biztosításában. Az EU-nak meg kell erősítenie a megbízható partnerekkel folytatott globális együttműködését a beruházások fejlesztése és diverzifikálása, a nemzetközi kereskedelem stabilitásának előmozdítása, valamint a befektetők jogbiztonságának megerősítése érdekében - írták.

A javasolt rendeletet az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa fogja megvitatni, majd elfogadni annak hatálybalépése előtt.