Az EU versenyhatósági vizsgálatot indított a Facebook kriptovalutája ügyében

Hírek2019. aug. 22.Növekedés.hu

Egy, a Bloomberg hírügynökséghez eljutott dokumentum szerint az Európai Unió hatóságai versenyjogi vizsgálatot indítottak a közösségi médiaóriás, a Facebook kriptovaluta alapítási terve ellen, olvasható a dw.com hírportálon.

Az Europai Bizottság attól tart, hogy a kriptovalutát, a Libra-t kibocsátani tervező Libra Szövetség tisztességtelen módon kizárná a versenytársakat a javasolt fizetési rendszerből. 

Az EU tisztségviselői úgy látják, hogy a Libra „bizonyos versenykorlátozás lehetőségét” hordozza a fogyasztók adatainak megosztásával kapcsolatban. 

Az EU hatóságai vizsgálják azt is, milyen mértékű integráció valósulhat meg a Libra-t támogató alkalmazások és a Facebook olyan egyéb szolgáltatásai között, mint a WhatsApp és a Messenger.

A DW további információk beszerzése érdekében megkereste a Facebook és a Bizottság képviselőit, de egyenlőre egyik fél sem kívánt további tájékoztatást adni.

A Facebook kriptovaluta tervét világszerte kétségek fogadták, nem csupán a személyes adatok védelméért küzdő aktivisták, de a politikusok és a pénzügyi hatóságok részéről is. 

A bizalmatlanságot az a félelem táplálja, hogy az új digitális valuta széleskörű alkalmazása felboríthatja a pénzügyi rendszert. A közösségi médiaóriásnak ugyanis 2,38 milliárd felhasználója van, több, mint az Egyesült Államok és Kína lakossága együttesen. Ha mindannyian átállnak a Libra használatára, a világ pénzügyi hatóságai a folyamatokat sem irányítani, sem ellenőrizni nem tudnák.

Az elmúlt hónapban a Facebook vezetőinek az amerikai törvényhozók bizottsága előtt kellett beszámolnia a Libra-ra alapozott pénzügyi rendszer nagyratörő tervéről. Kritikus véleményt fogalmazott meg a Libra-val kapcsolatban Jerome Powell, az Egyesült Államok központi bankjának, a Federal Reserve-nek az elnöke, Olaf Scholcz, a német és Bruno Le Maire a francia pénzügyminiszter is. 

A Bank of England kormányzója, Mark Carney kijelentette: a Libra bevezetésének engedélyezése előtt megnyugtató módon rendezni kell az olyan kérdéseket, mint a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozásának ellenőrzése és a személyi adatok védelme.

Az Egyesült Államokban növekvő kormányzati figyelem irányul a Facebook tevékenységére a személyiségi jogok védelmével kapcsolatos problémák ügyében is. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság a személyi adatok kezelési hiányosságai miatt rekord méretű, 5 milliárd dollár (mintegy 1 476 milliárd forint) büntetést szabott ki.