Az infláció elleni összehangolt lépésekről egyeztetett az igazságügyi miniszter és a GVH elnöke

Hírek2023. ápr. 14.Növekedés.hu

Az Igazságügyi Minisztérium is csatlakozik az online árfigyelő adatbázis megvalósítását koordináló munkacsoporthoz – erről állapodott meg Varga Judit miniszter és Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke pénteki találkozójukon, Budapesten.

A Gazdasági Versenyhivatal és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium március 23-án jelentette be, hogy közös munkacsoportot hoznak létre a lakosság számára is elérhető online árfigyelő adatbázis, illetve ahhoz kapcsolódó webes alkalmazás mielőbbi kifejlesztése, illetve a szükséges jogszabályi környezet kidolgozása érdekében.

A felek azt várják a rendszertől, hogy erősíti az átláthatóságot – a fogyasztók érdekeivel összhangban – hozzájárul a piaci verseny fokozásához, a túlárazás megakadályozásához, így összességében elősegíti, hogy az infláció az év végére egyszámjegyűre mérséklődjön.

Az online árfigyelő adatbázis megvalósítását koordináló munkacsoport már dolgozik a rendszerhez szükséges jogszabályi környezet kialakításán.

Ehhez a munkához csatlakoznak az Igazságügyi Minisztérium szakértői is – állapodott meg pénteken Varga Judit igazságügyi miniszter és Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke. A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a fogyasztóvédelem szakmai irányítását végző igazságügyi tárca és a nemzeti versenyhatóság céljai azonosak: mielőbb le kell törni az inflációt, amihez összehangolt lépésekre van szükség. Varga Judit a megbeszélésen hangsúlyozta:

A szankciós infláció letörése, a családok és a gazdaság megvédése érdekében azért dolgozunk, hogy tovább erősítsük és kiszélesítsük a fogyasztóvédelem szerepét. A célzott fogyasztóvédelmi ellenőrzések ezért húsvét után is folytatódnak.

A célunk az, hogy a fogyasztók és a tisztességes vállalkozások érdekében kiszűrjük azokat, akik trükközni próbálnak az árstopos árukörrel, illetve túláraznak egyes termékeket. Az igazságügyi tárca és a versenyhivatal mindenben együttműködik, ami a fogyasztók és a tisztességes vállalkozások érdekeit védi.

Varga Judit a megbeszélésen rámutatott, hogy a lakosság, a vásárlók helyzetbe hozásával, a tudatos döntések ösztönzésével, a versenyhelyet fokozásával megállítható a túlárazás, így tovább csökkenthető az infláció. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke kiemelte:

Nem csodálkozom azon, hogy elindult a verseny a vevőkért. Ez már sokkal korábban is indokolt lett volna. A nemzeti versenyhatóság ahogy eddig, úgy ezután is minden rendelkezésre álló eszközét be fogja vetni azért, hogy a verseny tovább erősödjön.

Ezt fokozhatja a fogyasztói árak összehasonlíthatósága, ami hosszabb távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot is. Szövetségeseinkkel azért dolgozunk, hogy az infláció az év végére egyszámjegyűre csökkenjen Magyarországon.

Rigó Csaba Balázs elmondta azt is, hogy a versenyhivatal hamarosan társadalmi vitára bocsátja a tej- és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatról szóló jelentéstervezetet.

A GVH szakértői azt vizsgálták, hogy a teljes értékláncban – a termelőktől, a feldolgozókon és a kereskedőkön keresztül egészen a fogyasztókig – mely tényezők járulhattak hozzá az infláció fokozódásához,

illetve szükséges-e valamilyen piaci beavatkozás a magyar fogyasztók és termelők védelme érdekében.