Az órát ne felejtse el átállítani!

Hírek2023. okt. 27.D.J.

Bár évek óta el akarják törölni az EU-ban, a nyári és a téli időszámítás minden bizonnyal még egy darabig velünk maradnak.

Most hogy egyre rövidebbek a napok és az idő is cudarabb, el kellenek a jó hírek. Eggyel pedig tudunk szolgálni: vasárnap egy órával tovább tudunk aludni. Ugyanis most október 29-én lesz az óraátállítás. Hajnali három órakor kettőre kell visszaállítani a vekkereket.

Viszont annak, hogy picit hosszabb lesz a hétvége meglesz az ára: innentől még hamarabb fog esteledni. A hónap utolsó napjaiban már fél öt körül le fog bukni a Nap a horizonton.

Pedig ha minden az eredeti Uniós tervek szerint ment volna, akkor az óraátállítgatást már magunk mögött kellett volna hagyjuk. Az EU ezt a procedúrát már évek óta fel akarja számolni. A probléma csak az, hogy a tagállamok nem tudtak megegyezni, hogy a téli vagy a nyári időszámítást használják.

Eredetileg az óraátállítás célja a spórolás volt. Az ötletet már Amerika egyik alapítóatyja Benjamin Franklin is felvetette. Ő arra jutott, hogy ha nyáron mindenki korábban kelne akkor lehetne spórolni a világításra használt gyertyákkal.

Hazai becslések alapján a nyári időszámításnak hála évente 120 gigawatt-óranyi, vagyis körülbelül 6 milliárd forintnyi energiát takarítunk meg. Magyarországon egyébként az óraátállítást a XX. században hol eltörölték, hol újra bevezették.

1980 óta viszont minden évben átállítjuk a vekkereket.

Csakhogy a váltás sokaknak a biológiai egyensúlyát is felborítja. Egy-két hétig is eltarthat amíg hozzászokunk az új időszámításhoz. Az átmeneti időben kifejezetten az átállás miatt egyeseknél van hogy emésztési problémák, alvási zavarok és fejfájás is jelentkezik. Előfordul, hogy az új időszámítás életbe lépése után a közlekedési balesetek és a szívrohamok száma is megnő.

Két hétbe is bele telhet mire kiheverjük a váltást. A felmérések szerint az óraátállítást az emberek többsége ki nem állhatja. Az európaiak több mint 80 százaléka szívesen megszabadulna tőle.

A Magyar Alvás Szövetség korábban úgy nyilatkozott: a téli időszámítást kell megtartani, mert az határozza meg évmilliók óta az élővilág működését.