Az oroszok gyorsan megnyerhetik a háborút, most ezen múlik minden

Hírek2023. nov. 16.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 630-dik napján:

- Az Institute for the Study of War (ISW) nevű amerikai agytröszt egy friss elemzésében figyelmeztet: ha elhalna a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás, akkor az ukránok nem tudnák sakkban tartani az orosz hadsereget.

Egy ilyen forgatókönyv esetén az oroszok előtt megnyílna a lehetőség, hogy újra megindítsanak egy nagyszabású gépesített offenzívát, amely ezúttal jó eséllyel sikerrel zárulna.

Az ISW szerint a konfliktus kimenetele nagyrészt a nyugati támogatásokon múlik.

- Mintegy másfél századnyi ukrán katona tartózkodik a Dnyeper bal partján, Krinki térségében, de az átkelés során az ukrán hadsereg másfél-két zászlóaljat veszített - közölte Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz ellenőrzés alá került területeinek elöljárója szerdán a Telegram-csatornáján.

Szaldo bejegyzése szerint az ukrán fél NATO-kiképzők irányításával készült a Dnyeperen való átkelésre, itt összpontosítva a legjobb katonai és elektronikai felszerelését, valamint megmaradt egységeinek legjavát.

- Az orosz védelmi minisztérium szerdai hadijelentése szerint három ukrajnai frontszakaszon hat rohamot vertek vissza az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán, ennek során mintegy 670 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg.

- Az Európai Bizottság több mint száz embert helyezne korlátozó intézkedések hatálya alá, újabb behozatali és kiviteli tilalmakat, valamint az olajárplafon szigorítására és az uniós szankciók kijátszása elleni fellépésre irányuló intézkedések elfogadását is szorgalmazza az elfogadásra javasolt, 

Oroszországgal szemben bevezetni tervezett tizenkettedik szankciós csomagjában - tájékoztatott közleményében az Európai Külügyi Szolgálat.

- Eltávolították szerdán Alekszandr Puskin orosz költő emlékművét az ukrán főváros, Kijev egyik központi parkjából - hozta nyilvánosságra Dmitro Bilocerkovec, a kijevi városi tanács képviselője a Facebookon.

- Az orosz erők újabb csapást mértek az Ukrajna délkeleti részében lévő Zaporizzsja megyére, két mentést végző szakember életét vesztette a támadás következtében - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter szerdán a Telegramon.

A tárcavezető elmondta, hogy az oroszok rövid időn belül másodjára nyitottak tüzet a régió polgári infrastruktúrájára. Egy létesítménynél tűz ütött ki.

A katasztrófavédelem munkatársai perceken belül a helyszínre érkeztek, ezután az orosz erők ismét támadást indítottak, amelynek következtében a mentést végzők közül ketten meghaltak, hárman pedig megsérültek.

Klimenko hozzátette, hogy rajtuk kívül még négy civil is megsebesült.

- Az EU javasolta, hogy tiltsák be az olyan szerszámgépek és gépalkatrészek exportját, amelyeket Oroszország Ukrajna ellen irányuló fegyverek gyártására használ - derül ki a Bloomberg által ismertetett dokumentumokból. A javaslat az EU 12. szankciócsomagjában szerepel, amely a gyémántok tilalmát is tartalmazza - jelentette az orgánum.