Az oroszok új fejezetet nyithatnak a háborúban - Moszkva ezután villanthatja ki a karmait igazán

Hírek2022. dec. 16.D.J./MTI

Ez történt csütörtökön, az ukrán háború 295-dik napján:

- Vlagyimir Putyin nagyszabású új offenzívára készül 2023-ban – közölte Ukrajna védelmi minisztere. Olekszij Reznikov szerint a mozgósított 300 ezer katona jó részét a jövő évi hadjáratra készítik fel.

Lehetséges, hogy februárban vagy márciusban az oroszok újra megpróbálják bevenni Kijevet.

- Szerda este csapást mértek egy kurszki orosz légitámaszpontra – közölte egy magas rangú ukrán tisztviselő.

- Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy kiterjeszti az ukrán katonai személyzet németországi képzését. Januártól kezdődően havi 500 katonát képeznek ki.

- Az áramkimaradások, amelyeket az orosz rakéta- és dróntámadások okoznak megbénítják az ukrán gazdaságot, többek között olyan kulcsfontosságú ágazatokban is, mint a bányászat és a gyártás.

A Washington Postban megjelent jelentés szerint Ukrajnának további havi 2 milliárd dollárra van szüksége a jövő évre már előre jelzett 55 milliárd dolláron felül az alapvető kiadások fedezésére.

- Bármilyen amerikai Patriot-rakétaszállítás Ukrajnának "megjósolhatatlan következményekkel" járna - írta Oroszország washingtoni nagykövetsége csütörtökön.

- Ukrajnának modernebb fegyverekre, harckocsikra, több utánpótlásra van szüksége, továbbá az uniós tagállamok támogatásának ki kell terjednie a lég- és rakétavédelemi rendszerekre is - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- A háború februári kezdete óta tíz tábornokot menesztettek az ukrán hadseregből, egy pedig öngyilkos lett - mondta el Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

- A várható bírósági szakaszt megelőző békéltető testületi állásfoglalás a Roszatomnak adott igazat abban, hogy a finnországi Hanhikivi-1 Atomerőmű építésére vonatkozó szerződés felmondása a finn megrendelő Fennovoima vállalat részéről jogszerűtlen volt - közölte az orosz atomenergetikai konszern.

- Legalább kilenc ember megsérült, amikor az ukrán hadsereg csütörtök reggel Grad sorozatvetőből negyven rakétát lőtt ki Donyeck belvárosára - közölte az Oroszországhoz csatolt Donyecki Népköztársaság területvédelmi parancsnoksága.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök célja most az, hogy az ukránok szenvedjenek és megfagyjanak a tél folyamán, az orosz erők folyamatosan brutális bűncselekményeket követnek el a civilek ellen, kulcsfontosságú infrastruktúrát bombáznak, működésképtelenné téve az energiahálózatokat - jelentette ki Sztella Kiriákidész uniós biztos.

- Kritikusan magas a földgázfogyasztás Németországban - figyelmeztetett a szövetségi közüzemi hálózati felügyelet. Az ellátásbiztonság megőrzéséhez 20 százalékkal kell csökkenteni a fogyasztást az utóbbi négy év átlagához képest,

de a 49. naptári héten "ismét túl kevés gázt sikerült megtakarítani" - emelte ki Klaus Müller, a Bundesnetzagentur vezetője.