Az oroszokat meglepték - ilyen messzire az ukránok eddig még nem merészkedtek

Hírek2024. máj. 10.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 806-dik napján:

- Egy ukrán drón csütörtökön miután megtett 1500 kilométert, csapást mért egy jelentős olajfeldolgozó üzemre az oroszországi Baskíriában - közölte egy kijevi hírszerzési forrás -, ami a háború kezdete óta a legmesszebbre irányuló ilyen támadás volt. Ukrajna két dél-oroszországi olajraktárat is támadott, mivel Kijev a kulcsfontosságú energetikai létesítmények támadásával próbálja gyengíteni az orosz gazdaságot.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön menesztette a személyes védelméért felelős hivatal vezetőjét, két nappal azután, hogy két tagját merénylet kitervelésével vádolták meg.

Zelenszkij rendeletben bocsátotta el az állami gárda vezetőjét, Szerhij Rudot. Utódját nem nevezték meg.

- Az ukrán parlament csütörtökön megszavazta az infrastruktúráért felelős miniszterelnök-helyettes és a mezőgazdasági miniszter elbocsátását, és ezzel két olyan magas rangú tisztviselőt távolított el, akik a háborús gazdaság szempontjából kulcsfontosságú pozíciókat töltöttek be. 

- Az ukrán parlament megszavazta a sorozás alól kibúvók elleni fellépést is, mivel az ország több mint két évvel azután, hogy Oroszország megkezdte teljes körű invázióját, súlyos hiányt szenved a harcra kész katonákból. A törvényjavaslat, amelyet a törvényhozók többsége támogatott, de Zelenszkij még nem írt alá, többek között pénzbírságokat helyez kilátásba azok számára, akiket rajtakapnak, hogy megpróbálják elkerülni a behívót,

és lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy a behívó alól kibúvókat akár három napig is őrizetbe vegyék.

- Szlovákia csütörtökön közölte, hogy egy év alatt több mint kétszeresére nőtt a szabálytalanul átutazó ukrán katonaköteles korú férfiak száma. A határőrszolgálat közölte, hogy az év első négy hónapjában 338 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe és engedtek szabadon - szemben a 2023-as év azonos időszakában regisztrált 166 fővel.

- Zelenszkij csütörtökön leváltotta a különleges erők parancsnokát. Fél éven belül másodszor került sor cserére. Szerhij Lupancsuk ezredes menesztését és helyére Olekszandr Trepak dandártábornok kinevezését két rendeletben jelentették be az elnök honlapján.

- Oroszország május 9-i éves katonai parádéján immár második éve csak egy szimbolikus harckocsi szerepelt. Az egyetlen tank, amely a Vörös téren gurult át, egy második világháborús T-34-es volt, amely azt a zászlót viselte,

amelyet a Szovjetunió használt, amikor más szövetségesekkel együtt legyőzte a náci Németországot.

- A Vörös téren tartott beszédében Vlagyimir Putyin dicsérő szavakkal illette az Ukrajnában harcoló hadseregét, és azzal vádolta a „nyugati elitet”, hogy konfliktusokat szít a világban. „Oroszország mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a globális összecsapást, ugyanakkor nem engedjük, hogy bárki is fenyegessen minket. Stratégiai erőink mindig készenlétben vannak” - mondta Putyin a tömegnek.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök javasolta Mihail Miszustyin miniszterelnöki kinevezését - közölte pénteken a parlament alsóházának elnöke.

- Boris Pistorius német védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei további három HIMARS rakétarendszert szállítanak Ukrajnának, hogy segítsék az orosz invázió elleni harcot. „Ezek az amerikai fegyveres erők készleteiből származnak, és mi fogjuk őket kifizetni” - mondta, miután Washingtonban találkozott amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal.