ÁSZ-elnök: Az SZJA-mentesség feltétele lehetne, ha valaki képzi magát

Hírek2021. szept. 30.Növekedés.hu

A személyi jövedelemadó-mentességnek lehetne az egyik feltétele az, ha valaki képzi magát. Ezáltal ugyanis nemcsak a saját elhelyezkedési lehetőségeit javítja, hanem nagyobb hozzáadott értékkel járul hozzá a nemzetgazdaság sikerességéhez. Erre hívta fel a figyelmet Domokos László a XV. Soproni Pénzügyi Napokon. Az ÁSZ elnöke az adópolitika és a foglalkoztatás összefüggéseiről tartott előadást a Soproni Egyetemen. Az ÁSZ a közpénzekkel történő gazdálkodás színvonalának fejlesztése, valamint az integritás értékeinek erősítése érdekében kötött együttműködési megállapodást az egyetemmel.

A válságkezelés akkor eredményes, ha az a válság utáni növekedés alapjait is lefekteti

A COVID-19 világjárvány okozta gazdasági sokk ráirányította a figyelmet arra, hogy a válságkezelés eszközei akkor eredményesek, ha nemcsak a válság túlélését szolgálják, hanem olyan irányú intézkedéseket is magukban foglalnak, amelyek a válságot követő időszakban képesek elősegíteni a gazdasági növekedést

– mondta el Domokos László.

2020 őszétől nyilvánvalóvá vált, hogy a következő évre is áthúzódó, tartósan, változó intenzitással fennmaradó járványveszéllyel kell számolni. A negatív társadalmi-gazdasági hatások kivédése, a veszélyhelyzet kezelése rugalmas igazodást követelt meg - szükségessé vált a költségvetési reziliencia fokozása – hívta fel a figyelmet az ÁSZ elnöke.

Ezt igazolta az ÁSZ elemzése is: A válság kezelését célzó intézkedések támogatása érdekében az Állami Számvevőszék elemzői 10 célszerűségi, illetve szinergiára irányuló kritériumot alakítottak ki. Az elemzők igazolták, hogy a meghatározott kritériumok mindegyikéhez rendelhető legalább egy, az adott kritériumnak megfelelő kormányzati intézkedés - olvasható az aszhirportal.hu-n.

SZJA csökkentés a fenntartható kifehérítés fontos eszköze

Az intézkedések hatására az Európai Unión belül a magyarországi átlagbérek emelkedése a harmadik legnagyobb mértékű volt 2020-ban, a munkanélküliségi ráta 2020 novemberében a negyedik legalacsonyabb volt az unión belül, a reálkereset pedig az előző évhez képest 6,2 százalékkal emelkedett. A munkaerőköltség 43,6 százalékát ugyanakkor a munkajövedelmek után fizetendő adó- és járulékterhek tették ki – tájékoztatott előadásában Domokos László.

A munkabér-terheinek csökkentését célozzák a 2016. óta igénybe vehető családi kedvezmények és az adóék további csökkentéséhez célravezető út lehet például a személyi jövedelemadó kulcsának az elmúlt időszakban felvetett egy számjegyűvé válása

– húzta alá az ÁSZ elnöke.

Egy ilyen intézkedéssel a személyi jövedelemadó-teher néhány százalékpontos csökkentésének hatására a magyar adóék mértéke az európai uniós tagállamok átlagos adóékének szintje alá kerülhet – tette hozzá.

Mivel a gazdaság és ezen belül a foglalkoztatottság jól teljesít, ezért lehet érdemi és megalapozott vitát folytatni az adókulcs-csökkentésről – tette hozzá az ÁSZ elnöke.

Rezilienciára van szükség az egyének szintjén is

A COVID 19 világjárvány okozta krízis arra is rávilágított, hogy nemcsak a nemzetgazdaság, vagy a költségvetés szintjén van szükség rugalmas alkalmazkodóképességre, hanem az egyének szintjén is

– hívta fel a figyelmet előadásában Domokos László.

Talán soha nem látott jelentősége van az új ismeretekre, az új technológiák megismerésére való nyitottságnak, ezért felértékelődik a tanulás, a képzés szerepe.

Az ÁSZ együttműködik a Soproni Egyetemmel

Tantárgyak és tananyagok, képzési programok fejlesztését, közös kutatások, tudományos rendezvények, szakmai gyakorlatok szervezését tűzték ki célul a felek abban az együttműködési megállapodásban, amelyet Domokos László előadását követően írt alá az ÁSZ elnöke és Prof. Dr. Fábián Attila Gábor, a Soproni Egyetem rektora.

A megállapodást a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának javítása, fejlesztése, valamint az integritás értékeinek erősítése érdekében kötötte a két intézmény.