Az ukrán külügyminisztérium "meglepődött és csalódott" Magyarország gázszállítási döntése miatt, válaszlépésekre készül

Hírek2021. szept. 27.MTI - Sterr Attila - Ungvár

Az ukrán külügyminisztérium a magyar-orosz hosszú távú gázszállítási szerződés kapcsán hétfőn közleményt adott ki, amelyben kezdeményezi az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő ülésének elnapolását, ezen kívül jelzi, hogy az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.

Az ukrán külügyi tárca "meglepődött és csalódott" Magyarország döntése miatt, miszerint 2021. szeptember 27-én Budapesten Ukrajnát elkerülő útvonalon történő gázszállítási szerződést kötött az orosz Gazprom konszernnel.

A közlemény kizárólag politikainak és gazdaságilag megalapozatlannak értékeli a döntést, amely

a Kreml kedvére és Ukrajna nemzeti érdekei, valamint az ukrán-magyar kapcsolatok kárára

született, és amely az ukrán külügyminisztérium szerint nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán-magyar alapszerződés elveinek.

Magyarországnak továbbra is előnyösebb az ukrán tranzitútvonal használata, ami

lehetővé teszi a legrövidebb úton biztonságosan eljuttatni a gázt Európa országaiba

- áll a dokumentumban.

Szomorúan állapítjuk meg, hogy ez a döntés kárt okoz a kétoldalú ukrán-magyar kapcsolatok pozitív eredményeinek és tendenciáinak,

amelyek elérése érdekében komoly erőfeszítéseket tett az ukrán és a magyar tárcavezető - fogalmaz az ukrán külügyminisztérium.

Az ukrán fél abban bízott, hogy az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő budapesti ülése, amelyre szeptember 29-30-án került volna sor,

újabb pozitív lépés lesz a kétoldalú viszonyban.

Az ukrán külügyminisztérium a vegyes bizottság ülésének elnapolását kezdeményezi, mert - mint a közlemény fogalmaz -

a magyar-orosz gázszerződés jelentősen befolyásolja Ukrajna és Európa energiabiztonságát, a kockázatok és fenyegetések sokoldalú elemzését igénylő új körülményeket teremt, valamint a régió országai cselekvésének összehangolását igényli a negatív következmények minimalizálása érdekében.

Emellett az Európai Bizottságtól azt kéri: állapítsa meg, hogy megfelel-e a magyar-orosz gázszerződés az európai energiaügyi szabályoknak - zárul az ukrán külügyminisztérium közleménye.