Az ukránok kilőtték a Cári Farkasok katonai csoport vezetőjét

Hírek2022. dec. 22.MTI, Pogár Demeter, Moszkva

Két ember életét vesztette, és mások mellett Dmitrij Rogozin volt orosz miniszterelnök-helyettes, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség volt vezérigazgatója, valamint Vitalij Hocenko, a Donyecki Népköztársaság kormányfője is megsebesült, amikor ukrán tüzérségi támadás ért egy donyecki szállodát - közölték csütörtökön orosz hírügynökségek.

Rogozin, aki Cári Farkasok elnevezéssel katonai tanácsadó csoportot alapított az elcsatolt szakadár köztásaságok fegyveres alakulatainak haditechnikai támogatására, a Telegram-csatornáján azt írta, hogy egy szűkkörű tanácskozáson vett részt a szállodában, amelyet a nyolc éve tartó Donyec-medencei konfliktus során egyszer sem ért támadás.

Megállapítása szerint "valaki kiszivárogtatta az információt" az eseményről, mire "120 vagy 155 milliméteres" ágyúkból lőni kezdték a létesítményt.

Rogozin közölte, hogy műteni fogják egy, a jobb lapockája fölé fúródott háromszor négy milliméteres fémszilánk miatt. A volt Roszkoszmosz-vezér egy, a Kommerszant című lapnak név nélkül nyilatkozó asszisztense azt mondta, hogy az orvosok szerint a repeszt egyelőre nem lehet eltávolítani. Az informátor szerint Rogozin, akinek állapota stabil, nem kívánja, hogy "Oroszország más régióiba" evakuálják, amíg a többi sebesült állapota nem stabilizálódik.

Arról, hogy a támadásban két ember életét vesztette, csütörtök reggel Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által elcsatolt Donyecki Népköztársaság vezetője tett bejelentést. Pusilin a történteket terrortámadásnak minősítette.

A Rosszija 24 hírtelevízió helyszíni jelentése szerint Rogozin az 59. születésnapját ünnepelte a szálloda éttermében, amikor a létesítményt öt célzott belövés érte, röviddel Hocenko érkezése után, feltehetően amerikai M777-es tarackból. A Rosszija 1 tévécsatornán saját politikai talkshow-t vezető Vlagyimir Szolovjov a szerda éjszakai adásban úgy vélekedett, hogy egy bekapcsolva hagyott moszkvai mobiltelefon vezethette célra a lövedékeket.

A RIA Novosztyi hírügynökség azt írta, hogy az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) feltételezése szerint a csapást francia CAESAR tarackkal hajtották végre. A sebesült Hocenko regionális kormányfő egyébként csütörtökön már részt vett egy tanácskozáson.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön együttérzését fejezte ki a támadás áldozatai hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek. Hozzátette, hogy orosz tisztségviselők továbbra is fel fogják keresni a donyecki régiót, az önkéntesek pedig "felbecsülhetetlen támogatást" nyújtanak a helyieknek.

Kifogásolta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a washingtoni látogatása során senki sem óvta arról, hogy "folytassa a lakóházak barbár lövetését a Donyec-medence településein".

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtöki tájékoztatóján rámutatott, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) donyecki irodájának kedd éjszakai ukrán ágyúzása újabb példája annak, hogy Kijev megsérti a nemzetközi humanitárius jogot. A szóvivő Moszkva szolidaritását fejezte ki a Vöröskeresztnek és azt hangoztatta, hogy a képviselet elleni támadás "logikus következménye a donyecki civil szektor válogatás nélküli lövetésének".