Milyen hatással lesz a tél az ukrajnai harcokra? – térképen a háború

Elemzések2022. dec. 18.Dajkó Ferenc Dániel

Megérkezett a tél Európába és az egész világ találgat, hogy mit hoz a hideg évszak az ukrajnai frontokon. Hiába vannak éjszakánként komoly fagyok, nappal még mindig olvadáspont felett van a hőmérő higanyszála, a rengeteg csapadék miatt pedig továbbra is járhatatlanok az ukrán földek. A legnagyobb kérdés, hogy mire lehet számítani, ha átfagy a saras talaj és megindulhatnak a nagyszabású katonai műveletek. Térképen az ukrajnai háború.

Megkeserítik az ukrán civilek életét az éjszakai fagyok

Habár már a naptár szerint december van, az időjárás egyelőre még eléggé őszies. Éjszakánként viszont komoly fagyok vannak Ukrajnában, nem ritkán akár -10 Celsius-fokra is leesik a hőmérő higanyszála. Ez a lakosságot komoly kihívások elé állítja, mivel az orosz rakétatámadások célzottan az ukrán kritikus infrastruktúrát pusztítják, sok városban súlyos áramszünetet, a gáz, víz és távhő szolgáltatás akadozását okozva ezzel. Az orosz stratégia célja ezzel megtörni a lakosság ellenállását és az ukrán morált. Fontos azonban kiemelni, hogy egyelőre hősiesen kitartanak az országban maradt civilek, a tél java azonban még csak most következik.

Járhatatlan ukrán síkság

Az időjárásnak azonban a frontvonalon közvetlenül is nagy jelentősége van. Ukrajnában bár kissé hidegebb, de hasonló időjárás honol most, mint hazánkban. Rendkívül sok a csapadék és napközben még fagypont felett van a hőmérséklet. A hatalmas ukrán puszták ilyenkor járhatatlan sártengerré változnak és a jelenlegi hőmérséklet mellett még nem tud igazán átfagyni a víz áztatta föld. Ez magával hozza, hogy igazán nagy offenzívákat ilyen körülmények között nem, vagy csak nagyon nehezen lehet kivitelezni mindkét félnek. Az orosz katonai járművek már tavasszal bebizonyították, hogy nem igazán tudnak mit kezdeni a süppedős sárral. Sorra akadtak el a katonai konvojok, illetve sebezhető menetoszlopokban kényszerültek közlekedni a kiépített beton utakon. Azóta láthattuk, hogy az ukránok nyugati harcjárművei sem igazán kedvelik a sarat. Az interneten nem egy amerikai, francia, vagy német járművet lehet látni, ahogy reménytelen küzdelmet folytat a járhatatlan dágványban. Összességében tehát az időjárás a lakosságot bár kínozza az éjszakai fagyokkal, a nagyobb katonai műveletek kivitelezését ellehetetleníti. Ez látszik is a frontvonalakon. Szinte egyhelyben topognak mindkét fél katonai alakulatai. Az ukrán ellentámadás technikailag leállt és hiába hirdetett újabb offenzívát Oroszország a Donyec-medencében, komoly sikert eddig nem értek el. Itt ott alig-alig haladnak előre egy-két kilométert.

Térkép az ukrajnai háborúrólTérkép az ukrajnai háborúról

Akár az ukrán, akár az orosz hadvezetés vélhetően az időjárás igazán téliesre változására vár. Ha beáll egy hosszabb fagy, átfagy az ázott talaj, és a csapadék esetleg eső helyett szilárddá válik, akkor indulhatnak újra a nagyszabású műveletek.

Melitopol lehet az új ukrán célpont

Az ukránok egyrészt az orosz támadás visszaverésével vannak elfoglalva, másrészt viszont biztosan tervezik az ellentámadás folytatását. Ehhez folyamatosan érkeznek a nyugati fegyverszállítmányok is, illetve az ukrán katonák is egyre tapasztaltabbá, egyre felkészültebbé válnak. Az ellentámadás fő célpontja feltehetőleg Melitopol lehet. A város környékén folyamatos az ukrán partizán tevékenység, az orosz uralom viszonylag instabil a térségben. Komoly nehézséget jelenthet viszont a Dnyeper folyón való átkelés. Szinte biztos, hogy óriási áldozatokkal járna egy ilyen művelet, folyamatos ellenséges tűz alatt. Az esetleg sikeres átkelés után viszont egészen biztos, hogy nagyon nehéz lenne megállítani az ukránokat, akik onnan már nagy eséllyel tényleg eljutnának Melitopolig.

Az viszont szinte biztosan kizárható, hogy az oroszok Herszonhoz hasonlóan puskalövés nélkül feladnák a várost. Míg Herszonnak stratégiai jelentősége a frontvonalak jelenlegi állása mellett nem igazán volt az oroszok számára, addig Melitopol rendkívül értékes a megszállóknak. Ez a térség ugyanis szárazföldi összeköttetést biztosít az orosz hátország és Krímség között, az elvesztése pedig alapjaiban roppanthatná meg az orosz műveleteket.

Zaporizzsja is veszélyben lehet

Az orosz félnek így értelemszerűen a téli tervei között kiemelt helyen szerepelhet az ukrán ellentámadás feltartóztatása a déli frontvonalon, a Dnyeper folyó mentén. Ezen túl azonban nagy rá az esély, hogy új, nagy szabású offenzívákat is terveznek. Ennek három fő iránya lehet. Az egyik nyilvánvalóan a Donyec-medence, kiváltképp Bahmut térsége. Ha járhatóbbá vállnak a földek és könnyebb lesz a katonai járművek mozgatása, biztosan megpróbálkoznak újabb ukrán területek elfoglalásával a térségben.

Zaporizzsja irányába is megindulhat egy új művelet, bár erre valamivel kisebb az esély. Az oroszoknak azonban valószínű, hogy szerepel a tervei közt Zaporizzsja megye minél nagyobb részének az elfoglalása.

Újabb kijevi ostrom

A legizgalmasabb kérdés azonban, hogy megpróbálkoznak-e újra Kijev ostromával. Az ukrán hírszerzés szerint ez nem lehetetlen. Úgy néz ki, Oroszország egyre nagyobb csapatösszevonásokat hajt végre Fehéroroszország területén. Az ukrán fél szerint akár 200 ezres orosz haderő is összpontosulhat északon az ukrán határ közelében. Az oroszok számára Kijev elfoglalása nyilvánvalóan a gyors győzelem reményével kecsegtet, azt azonban fontos kiemelni, hogy a tavaszi sikertelenségük miatt valószínűleg hétszer meggondolják mielőtt újra az ukrán főváros ellen vonulnak. Az bizonyos, hogy az ukrán hadvezetés azóta megerősítette Kijev védelmét és folyamatosan készülnek egy esetleges északi támadásra, így kérdéses mennyire lenne esélye sikerre az oroszoknak. A nagy városok ostroma eddig nagyon nehezen ment az orosz hadseregnek, Kijev pedig hatalmas és erősen kérdéses, hogy egy kétszázezres haderő elegendő lenne-e a főváros bevételére, még akkor is, ha az ukrán hadsereg egy jelentős része le van kötve a többi frontvonalon.

A tél második felében indulhatnak az offenzívák

Összességében az időjárás igazán hidegre fordulása hozhat nagy változást a háborúban. Jelenleg az ukrán és a nyugati elemzők januárra, illetve februárra várják a komolyabb offenzívákat, de sok függ attól, mennyire lesz kemény a tél és hogyan vizsgáznak az extrém körülmények között a két ország katonai eszközei.