Kulcsfontosságú szakaszhoz ért az orosz-ukrán háború

Hírek2022. aug. 31.Sz.A.

Miközben az orosz haderő igyekszik gátolni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nemzetközi ellenőreinek Zaporizzsjába jutását, Ukrajna jelentős ellentámadást indított Herszon városának visszafoglalására. Az ukrán fél szerint az offenzíva lassú folyamat lesz, de felőrlik az ellenséges csapatok erejét.


Ez történt az orosz-ukrán háború 189. napján.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Herszon városának majdnem teljes területét továbbra is támadják, a város hídjait az orosz utánpótlás akadályozása miatt leromolják.

Az orosz haderő által elfoglalt Herszon orosz vezetője állítólag elmenekült, a Guardian tudósítása szerint a lap kérdésére azt válaszolta Kirill Streousov, hogy elhagyta a várost és "más orosz városok között utazgat".

A brit hírszerzés, az MI6 korábbi vezetője, Alex Younger szerint kulcsfontosságú a Herszon visszaszerzéséért indult ukrán ellentámadás. A BBC-nek nyilatkozva kifejtette, hogy az ellentámadás azt jelezheti, hogy kezd egyensúly kialakulni a két hadviselő fél között.

- Az ENSZ kulturális szervezete bejelentette, hogy támogatják Ukrajna kérését azzal kapcsolatban, hogy felvegyék Odesszát a világörökség részeként védettnek számító helyeinek listájára. Az ukrán fél szerint az orosz haderő Odessza elfoglalására készül, hogy teljesen megakadályozza a Fekete-tengeren zajló kereskedelmet.

- Zelenszkij elnök szerint Ukrajna napról napra közelebb kerül az uniós tagsághoz, az ukrán parlament ugyanis tegnap több olyan törvényt is elfogadott, illetve ratifikált, amelyek a csatlakozáshoz szükségesek.

Az ukrán fél szerint az orosz haderő Odessza elfoglalására készül, hogy teljesen megakadályozza a Fekete-tengeren zajló kereskedelmet.

- A zaporizzsjai atomerőművel ellenőrző Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) vezetőjével, Rafael Grossival találkozott tegnap Zelenszkij elnök. Az orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőmű ellenőrzésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy kulcsfontosságú annak biztonsága, valamint hogy teljes kapacitáson működhessen.

A terület orosz vezetője, Jevgenyij Balitszkij tegnap úgy fogalmazott, hogy "az IAEA látogatásától nem vár sokat, szerinte a nemzetközi ellenőrök egy nap alatt megnézhetik, hogyan működik az erőmű".

- Ukrajna szerint az orosz haderő szándékosan bombázza azokat az útvonalakat, amelyek az atomerőműhöz vezetnek, hogy akadályozza az Atomenergia Ügynökség csoportjának eljutását Zaporizzsjába. Andris Jermak ukrán elnöki tanácsadó szerint az oroszok célja, hogy az ENSZ ellenőröket a Krím, illetve Luhanszk és Donyeck megyék oroszok által elfoglalt részei felé terelje, akadályozva az ügynökség munkáját.

- Harkov városát bombázta tegnap az orosz haderő, tegnap öten meghaltak és 12-en megsebesültek a támadások következtében - mondta Zelenszkij elnök.- Az európai gáztározók feltöltése a vártnál gyorsabban halad. Az Európai Bizottság tegnap bejelentette, hogy az elektromos árampiac strukturális átalakításával beavatkozik az energiapiacokon annak érdekében, hogy letörje a magas földgázárakat.

A hírre a brit földgáz nagykereskedelmi ára egy nap alatt 20 százalékot esett - írja a The Guardian.