Az ukránok váratlanul megfordították a háború menetét

Hírek2022. júl. 26.D.J.

Zelenszkij felszólította az európai országokat, hogy lépjenek fel az orosz „gázháború” ellen és a kontinens fokozza tovább a Moszkva elleni szankciókat.

Ez történt az orosz-ukrán háború 152-dik napján:

- Az Amerikától kapott HIMARS rakétarendszerekkel az ukránok hétfőn 50 orosz lőszerraktárt semmisítettek meg – állítja Kijev. A múlt hónap végén átvett új tüzérségi eszközök a javukra fordították a háborút. Érdemi csapást tudtak mérni az orosz logisztikai láncokra, ami megtorpanásra kényszerítette a támadókat – mondta az ukrán védelmi miniszter.

- A magyar honvédelmi miniszter hétfőn a haderőfejlesztés felgyorsításáról beszélt.

Tatára az első új Leopard harckocsi jövő júniusban érkezik. Az első PzH 2000 önjáró lövegek pedig már az idén befutnak.

- A török államfő Recep Tayyip Erdoğan jelezte: Kijevtől és Moszkvától is elvárják a közelmúltban aláírt gabonaexport-egyezmény betartását. Az ukrán remények szerint a gabona szállítmányok még a héten megindulhatnak a kikötőikből.

- A Gazprom az Északi Áramlat-1 vezetéken tovább csökkenti a Németországnak küldött gáz mennyiségét. Az orosz vállalat műszaki okokra hivatkozik, ám a német gazdasági minisztérium szerint ez a lépés technológiailag indokolatlan.

Szerdától az átmenő mennyiség napi 33 millió köbméter lesz, amely az ötöde az eredeti kapacitásnak.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította Európát, hogy lépjen fel az orosz „gázháború” ellen és a kontinens fokozza tovább a Moszkva elleni szankciókat.

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a háborúval Moszkva fő célja, hogy megdöntsék Zelenszkij kormányát és felszabadítsák az ukránokat a mostani rezsim uralma alól.

- Azonosítottak két Ukrajnáért harcoló amerikait, akik még a hónap közepén estek el. Luke Lucyszyn és Bryan Young volt az a két amerikai állampolgár, akik július 18-án meghaltak miután rajtuk ütött egy orosz tank.

- Oroszországban őrizetbe vettek egy ellenzéki politikust. Leonyid Gozman korábban azt mondta, hogy Sztálin óta egyetlen orosz vezető se okozott akkora kárt Oroszországnak, mint Vlagyimir Putyin.

Most állítólag azért indítottak ellene bűntető eljárást, mert az izraeli állampolgárságáról nem tájékoztatta időben a hatóságokat.

- Miután Ukrajna idén megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált Zelenszkij bejelentette, hogy jövőre az eseményt a jelenleg orosz megszállás alatt álló Mariupolban fogják megrendezni. Kijev azóta elállt a tervétől és beleegyeztek, hogy Ukrajna nevében 2023-ban az Egyesült Királyság adjon otthont a versenynek.