"Az ünnepek idején is garantált az élelmiszerbiztonság"

Hírek2022. dec. 28.MTI

Az ünnepek idején is garantált az élelmiszerbiztonság, az Agrárminisztérium (AM) kiemelten fontosnak tekinti, hogy a magyar családok asztalára jó minőségű, biztonságos és magyar élelmiszer kerüljön - hangsúlyozta a tárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Nobilis Márton a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésről elmondta:

idén 1824 helyen végeztek ellenőrzést, a 6531 vizsgált termék 4,8 százaléknál találtak valamilyen problémát, ami javuló arány.

A forgalomból 51 tonna élelmiszert vontak ki mintegy 2,3 milliárd forint értékben, 160 esetben szabtak ki összesen 12,3 millió forint bírságot, 15 esetben pedig figyelmeztettek az ellenőrök.

Az államtitkár felidézte, hogy az ellenőrzés december 5-18. között zajlott. Ilyenkor az ünnepkörhöz kapcsolódó termékeket vizsgálják, például a halakat, friss húsokat, déligyümölcsöket, virsliket, pezsgőket, borokat. Az ellenőrök jártak egyebek mellett kereskedelmi és feldolgozóipari egységekben, karácsonyi vásárokban, éttermekben és iskolai büfékben is.

Jelezte, hogy idén a legtöbb probléma a lejárt szavatosságú termékek és higiéniai problémák miatt volt, az utóbbi elsősorban a vendéglátó egységekben.

Kiemelten figyelték az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetőségét is, ezen a területen a legnagyobb a javulás a korábbiakhoz képest, amit különösen kedvezőnek tart az államtitkár.

Nobilis Márton úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány, a háború és a szankciós politika felhívta a figyelmet arra is, hogy milyen fontos az élelembiztonság.

Kitért arra is, hogy azok a családok, amelyek termelői piacon vásárolnak, sokkal közvetlenebb kapcsolatba kerülnek az eladókkal.