Az USA 13,6 milliárd dolláros, történelmi segélyt küld Ukrajnának

Hírek2022. márc. 16.Növekedés.hu

Húsz napja tart a háború, és Ukrajna továbbra is ellenáll az orosz hadsereg kitartó támadásainak. A szakadatlan orosz bombázás főleg a déli régiókat és a fővárost, Kijevet érintik - ide érkezett meg kedd este a cseh, lengyel és szlovén kormányfő. Az oroszok eközben szankciós listára tették Joe Bident, az USA elnökét - akit a NATO jövő héten Brüsszelbe vár, és aki nemrég bejelentette: az Egyesült Államok 13,6 milliárd dollárral támogatja Ukrajnát - írja az Euronews.

Továbbra is bombázzák az orosz erők Ukrajna déli és keleti részét, illetve a fővárost, Kijevet. Ez utóbbiban egy 15 emeletes lakóházat is bombatámadás ért, melyben legkevesebb öt ember életét vesztette - olvasható az Euronews cikkében.

Éppen ezért 35 órás kijárási tilalmat rendeltek el a városban, kedd este 8 órától csütörtök reggel 7 óráig, miután a városon kívül hadállást felvevő orosz erők több lakóházat is eltaláltak

- jelentette be Vitalij Klicsko polgármester.

Tengeri blokádra készülhetnek

Műholdképek és ukrán források szerint jelentős orosz haditengerészeti jelenlét, köztük szállítóhajók előrehaladása figyelhető meg Ogyessza felé. Ezek az adatok alátámasztják azokat a brit félelmeket, miszerint Oroszország teljes és hosszútávra szóló tengeri blokádot akar létesíteni az ukrán kikötőkkel szemben.

Túszul ejtettek egy kórházat

Az orosz erők eközben "túszul ejtettek" egy kórházat Mariupolban - a megyei intenzív terápiás kórház orvosait és betegeit, összesen 400 embert.

Lehetetlen elhagyni a kórházat. Hevesen lőnek, mi a pincében ülünk. Két napja nem érik el a mentőautók a kórházat. Sokemeletes épületek égnek körös-körül. Nem tudunk kijutni

- idézték az egyik bennrekedt alkalmazottat.

29 ezer embert sikerülhetett evakuálni az ostrom alatt álló városokból

Ukrán hivatalos források szerint 29 ezer embert sikerülhetett kedden evakuálni humanitárius folyosókon a körbezárt városokból. A legtöbben - kb 20 ezren - Mariupolból távozhattak, ahonnan 4 ezer személyautó indult el nyugat felé. Azokat a buszokat, melyeket az autó nélküli emberekért küldtek volna, továbbra sem engedik a városba - mint ahogy a segélyszállítmányokat sem.

Az ukrán fél szerint nehezen haladnak a tárgyalások az oroszokkal

Nagyon nehezen haladnak az ukrán-orosz tárgyalások

- közölte kedd este Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó, aki videoösszeköttetés segítségével tárgyalt hétfőn és kedden az orosz féllel.

Az ukrán tárgyaló szerint "vannak alapvető nézeteltérések", de "van helye bizonyos kompromisszumnak". Mind az orosz, mind az ukrán tárgyalófél óvatos optimizmusának adott hangot, de nem árultak el részleteket a tárgyalásokról. A tárgyalások szerdán folytatódnak.

Orosz szankciók Biden ellen is, történelmi segély Ukrajnának

Oroszország szankciókat vezetett be az amerikai vezetés tagjai és a velük kapcsolatban álló személyek, köztük Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter ellen - közölte kedden az orosz külügyminisztérium.

Biden kedden este erre bejelentette: az USA 13,6 milliárd dolláros segélyt küld Ukrajnának - az amerikai elnök ezt "törénelmi segélynek" nevezte.

A politikust a jövő csütörtöki, rendkívüli NATO-csúcsra Brüsszelbe várják.