Katonanők tízezrével harcolnak Ukrajnában az oroszok ellen

Elemzések2022. márc. 15.H. É.

Hivatásos és tartalékos katonanők tízezrei harcolnak jelenleg is Ukrajnában az orosz megszállókkal szemben. A hadseregben szolgálatot teljesítők száma mára bőven meghaladja a 30 ezret, ami több mint a kétszerese a 2014-es adatnak, amikor először csatlakoztak nagyobb számban nők az ukrán védelmi erőkhöz, akkor még illegálisan és ezért az önkéntes zászlóaljakhoz. Az orosz invázió és a teljes katonai mozgósítás nyomán pedig további tízezrek vesznek részt az ukrajnai védekezésben.

Nők 1993 óta szolgálnak az ukrán fegyveres erőknél, de jelenlétük a 2014-es orosz-ukrán konfliktus nyomán lett kulcsfontosságú, miután az oroszok megszállták az országgal szomszédos Krím-félszigetet, és támogatni kezdték a szeparatistákat a Donyeck-medencében. Akkoriban Ukrajnában ezreket mozgósítottak, mert a hadseregnek minden segítségre szüksége volt.

Sok ukrán nő jelentkezett önként harci szolgálatra számos ad hoc milícia valamelyikében. Az önkéntes zászlóaljak civilekből álltak, akik alig vagy egyáltalán nem rendelkeztek katonai háttérrel. 

Ők segítettek például létfontosságú készletek és felszerelések beszerzésével vagy a frontvonalba szállításával, gyakran rendkívül veszélyes körülmények között. 

Emellett rohamosztagosként és mesterlövészekként is szolgáltak, mint Olena Bilozerska, aki újságíróból lett mesterlövész, és 2014 és 2016 között szolgált Kelet-Ukrajnában.

Öt másik női katonatársaival közösen forgatott dokumentumfilmjének, a Láthatatlan zászlóaljnak is köszönhetően az évek során sikerült egyenjogúságot kiharcolnia az ukrán hadseregen belül.

„A nők ugyanazért lépnek be a hadseregbe, mint a férfiak. Meg akarjuk védeni Ukrajna szabadságát " – mondta egy interjúban Olena Bilozerska. 

Olena BIlozerska (középen) veterán és aktív ukrán katonanőkkel a NATO központjában, 2019-ben

Veterán és aktív ukrán katonanők - középen Olena Bilozerska - a NATO központjában, 2019-ben (forrás: Olena Bilozerska, Facebook)

A Láthatatlan zászlóalj bemutatja a hat nő életet a donbászi lövészárkokban, azt, hogy miként készítenek fel másokat a harcra, és hogy a több éves szolgálat után milyen traumákkal küzdenek.

Az egyik szereplő, az akkor 29 éves Andriana Susak egészen terhessége ötödik hónapjáig a fronton harcolt. A dokumentumfilm kulcsszerepet játszott abban, hogy felhívja a figyelmet a nők szerepére a hadseregben. 

Olena Bilozerska egy könyvet is írt "Egy illegális katona naplója" címmel, mivel nők csak 2017-től léphettek be az ukrán fegyveres erők harcoló alakulataiba hivatásos katonaként. 2018-ban pedig először vonulhattak katonanők is az ország függetlenné válásának 27. évfordulóján rendezett katonai parádén.

Az Army Inform, az ukrán védelmi minisztérium hivatalos hírügynöksége által 2021 márciusában publikált adatok szerint

2020-ra az ukrán fegyveres erőknél szolgálatot teljesítő katonanők száma csaknem elérte a 32 ezret, ami az összlétszám 15,6 százaléka. Közülük 4810 tiszt, 25 780 közkatona, őrmester és altiszt, valamint 1162 kadét volt. (Az ukrán nők 2019 óta tanulhatnak katonai főiskolákon.)

A 32 ezres létszám azt jelenti, hogy 2014-hez képest több mint kétszeresére emelkedett a nők száma az ukrán hadseregben.

„A fegyveres erőkhöz való csatlakozásukkal az ukrán nők bebizonyították a világnak, hogy képesek a férfiakkal egyenrangúan megvédeni az államot” – fogalmazott Victoria Arnautova, a hadsereg főparancsnokának tanácsadója.A tavaly év végi teljes katonai mozgósítás elrendelése, illetve az orosz katonai invázió nyomán a nők aránya az ukrán hadseregben valószínűleg nőtt.

Ukrán katonatők

Ukrán katonanők (forrás: az ukrán Külügyminisztérium Facebook-oldala)

Az ukrán védelmi minisztérium tavaly decemberben jelentősen kibővítette azoknak az ukrán nőknek a körét, akiknek egy nagyobb háború esetén be kell jelentkezniük esetleges katonai sorozásra.A frissített rendelet számos szakmát felsorol, amelynek képviselőinek kötelezően regisztrálniuk kell az ukrán fegyveres erőknél, amennyiben 18 és 60 év közöttiek, valamint „katonai szolgálatra alkalmasak”. Háború esetén, vagyis akár most is, ők is mozgósíthatók tartalékosként.

Könyvtárosok, újságírók, zenészek, állatorvosok vagy pszichológusok is behívhatók, de kivételt képeznek a gyermekesek, valamint a nappali tagozatosok és a végzős hallgatók.

A potenciálisan mozgósítható nők köre ugyanakkor az életkort tekintve valamivel szűkebb, mint a katonai regisztrációra kötelezetteké, csak a 20 és 40 év közöttiek vethetők be közkatonaként.