Bajban a londoni Királyi Operaház- nagyértékű festménytől váltak meg

Hírek2020. okt. 25.Növekedés.hu

Több milliárd forintot érő festményt árverezett el a londoni Királyi Operaház, hogy pénzt gyűjtsön a járvány okozta bevételkiesés pótlására. A festményt David Hockney készítette megrendelésre, és az operaház egykori vezetőjét ábrázolja. Végül 12,5 millió fontért (ötmilliárd forint) adtak túl rajta.

A Sir David Webstert ábrázoló festményt ebben a hónapban a Christie's aukciósház árverésén bocsátották eladásra, a A leütési ára 12,5 millió font (ötmilliárd forint) lett – számol be róla a BBC. Alex Beard, a londoni Királyi Operaház jelenlegi vezérigazgatója szerint a kép eladása nehéz döntés volt, de nem volt más választásuk, ha a szervezet fenn akar maradni.

A londoni Királyi Operaház a nemzetközi opera és a Royal Ballet otthona, az Egyesült Királyság legnagyobb munkaadója a művészeti szektorban. Az operaház állítása szerint bevételük minden 5 fontjából 3 fontot elvesztett, mióta márciusban életbe lépett a járványügyi korlátozás.

A Hockney-portré eladása egy négyágú terv része, a cél egyensúlyba hozni a pénzügyeket. Az operaház ezenkívül jelentős létszámleépítésekre és adománygyűjtésekre készül, illetve hitelt kért a brit kormány kulturális helyreállítási alapjából.

"Tudtuk, hogy meg kell vizsgálnunk a rendelkezésünkre álló vagyontárgyakat" – fogalmazott Mr. Beard. "Mindent összevetve csak egy tűnt ki a többi közül, és az ez a portré." Sir David Webster 1945 és 1970 között vezette a Királyi Operaházat, és kulcsszerepet játszott a Royal Ballet és a Royal Opera társulatok Covent Gardenben történő megalapításában.

(Kép: David Hockney/ Christie's, BBC)

David Hockneyt kérték fel, hogy fesse le az egykori vezető portréját - amely az elmúlt években a Covent Garden-i operaházban lógott -, miután Sir David az 1970-es években visszavonult. A festményen Sir David egykori igazgató profilból látható, egy üvegtetejű dohányzóasztal és egy váza előtt ül, amelyben rózsaszín tulipánok találhatók.

A Christie's katalógusa szerint a kép az első a maroknyi megbízás közül, amit a brit festőművész, Hockney elvállalt: csak három évtized múlva fogadta el a következő felkérést, akkor a National Portrait Gallery számára festett egy képet. Az operaház igazgatója szerint a művész tudott az aukcióról.

Jó a kapcsolatunk, de nem nagyon tetszik neki, ha bármelyik művét elárverezik

- mondta Beard.

A londoni Királyi Operaház júniusban újra megnyitott, egy olyan koncerttel, amelyet tévében, rádióban és online közvetítettek, de élő közönség nélkül. Akkor Beard elmondta, hogy sok más kulturális intézményhez hasonlóan az operaház is nagyon nehéz anyagi helyzetbe került. Beard fizetése "jelentősen csökkent", míg Sir Antonio Pappano zenei igazgató a teljes fizetéséről lemondott a lezárások idején.

Az operaház nemrég bejelentette, hogy október végétől korlátozott számú nyilvános balett- és operaelőadást fog tartani, kis létszámú közönség előtt. A produkciók között szerepel a Diótörő, amely 1984 óta a karácsonyi program része.