Bár mindenki pénzköltést várna tőlük, továbbra is spórolnak a németek

Hírek2020. jan. 15.Növekedés.hu

A német kormány ismét két számjegyű eurómilliárd többletet könyvelt el a 2019 zárásakor, derült ki a hivatalos adatokból. A thelocal.de bezsámolója szerint jelentős „pénzügyi mozgástér” áll Berlin rendelkezésére, miközben a szomszédjai és a nemzetközi szervezetek arra biztatják, költsön többet.

13,5 milliárd euró (több, mint 4 500 milliárd forinttal) többlettel zárta a 2019-es évet a német költségvetés - közölte a szövetségi pénzügyminisztérium.

Volt egy kis szerencsénk is, de jól gazdálkodtunk

- mondta Olaf Scholz pénzügyminiszter.

 

A minisztérium szerint a megmaradt német államadósság kamatterhe elmaradt a tervezettől, az adóbevételek pedig meghaladták a várakozást.

Olaf Scholz, aki kormánykoalíció kisebbségét alkotó közép-bal párt, az SPD elnöke, ragaszkodott konzervatív elődje, Wolfgang Schäuble „fekete nullás” költségvetési politikájához, amely új hitelek felvételét kizárja.

Az elmúlt év során azonban egyre hangosabbá válnak azok a felszólítások, amelyek arra igyekeznek rábírni Németországot, hogy a romló állapotú infrastruktúra megújítása és – amiben a kezdeményezők reménykednek – az euróövezet gazdaságának fejlesztése érdekében felejtse el önként vállalt költségvetési korlátait.

A 2018-as és a 2019-es években Németország kevéssel tudta elkerülni a „technikai recessziót”, két egymás követő negyedév gazdasági teljesítményének visszaesését.

Az exportorientált német ipar helyzetét rendkívüli mértékben megnehezítették az amerikai kezdeményezésű kereskedelmi háborúk, az olyan geopolitikai események bizonytalanságai, mint a Brexit, illetve a gazdaság világszerte lassúbb növekedése.

A 2020-as évre az ország központi bankja, a Bundesbank csupán 0,6 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít, mivel a külső feltételek gyors javulására nem lehet számítani. A hamarosan nyilvánosságra kerülő hivatalos adatok várhatóan hasonlóan vérszegény 2019. évi bővülést mutatnak majd.

Az euróövezet egészében, „tekintettel a gyengülő gazdasági kilátásokra … a pénzügyi mozgástérrel rendelkező kormányoknak készen kell állniuk hatékony, jól időzített lépésekre” mondta a múlt hónapban az Európai Központi Bank elnöke, Christine Lagarde, megismételve elődje, Mario Draghi álláspontját.

Olaf Scholz megbízásának kezdete óta beszél a beruházások növelésének szükségességéről, de arra hivatkozik, hogy a kiadások bővítésének akadálya az adminisztrációs és tervezési hiányosságokban, nem pedig a politikusok szűkmarkúságában rejlik. Közölte: a szövetségi beruházási ráfordítások „rekord szintet” értek el, összegük elérte a 38,1 milliárd eurót. Hozzátette: a 2019. évi költségvetési többlet a következő években a beruházások „jelentős bővítésére” ad lehetőséget. „Értelmes módon el tudjuk költeni ezt a pénzt a jövőben”.

A Parlament Pénzügyi Bizottságának egyik tagja, Hans Michelbach, aki Angela Merkel konzervatív szövetségese, a CSU képviselője, ugyanakkor inkább adócsökkentést sürgetett.

A legutóbbi költségvetési többlet ellentmond a pénzügyminiszter azon állításának, hogy nincs lehetőség az állampolgárok terheinek csökkentésére

mondta a képviselő.