Berlinben is pánikvásárlásokba kezdett a lakosság - Rosszabb a helyzet, mint karácsonykor

Hírek2020. márc. 2.Növekedés.hu

Németországban a hétvégén meghaladta a 100-at az ismert fertőzések száma, viszont Berlinben egy új koronavírusos esetet regisztráltak. A német főváros és a környező tartomány lakói sok élelmiszerboltot megrohamoztak. Ezzel mintegy 30-40 százalékkal emelték az áruházak forgalmát.

A koronavírus miatti „pánikvásárlás” miatt több boltból eltűnt a cukor és a liszt.

A helyzet rosszabb, mint karácsonykor

- mondta egy dolgozó a Der Tagesspiegel című lapnak. 

Az üzletek egyelőre tudják pótolni az elfogyott termékeket, és valójában még örülnek is, hiszen az évnek ebben a szakaszában, a húsvét előtti böjti időszakban rendszerint visszaesik a forgalom.

Most azonban nagy keletje van az előre csomagolt, szeletelt tartós kenyereknek, a WC-papírnak, a száraz tésztáknak, a különféle konzerveknek, a tartós tejeknek, az ásványvizeknek.

Több drogéria polcairól eltűntek a fertőtlenítőszerek. Egy berlini boltban például a hétvégén limitálni kellett ezek vásárlását, a vevők fejenként csak 3 darab kézfertőtlenítővel távozhattak.

Amíg a vásárlási rohamból egyelőre profitál a város, addig hatalmas bevételtől esik el amiatt, hogy lemondta a világ legnagyobb idegenforgalmi szakkiállítását, a Nemzetközi Turisztikai Börzét (ITB), amelyet a tervek szerint a héten nyitottak volna meg. Ide 160 ezer látogatót, és 180 országból több mint 10 ezer kiállítót vártak. Ám ekkora tömeg egészségügyi ellenőrzése megoldhatatlan lett volna.