Nagy kockázat a koronavírus, de a Fed nem pánikol

Elemzések2020. feb. 28.Szabó Anna

A Fed már áprilisban kénytelen lesz újra kamatot csökkenteni, hogy ösztönözze a gazdaságot a koronavírus miatti visszaesést részben ellensúlyozandó.

A koronavírus okozta járvány hatással lehet az amerikai gazdaságra, de egyelőre nincs szükség a monetáris politika változtatására

– jelentette ki Loretta Mester, Cleveland Federal Reserve Bank elnöke egy konferencián. Mint hozzátette, szerinte az amerikai gazdaság jól fog teljesíteni az idén, az infláció két százalék körüli szinten stabilizálódik, és a munkaerőpiac tovább bővül. Mindent összevetve két százalékos gazdasági növekedést jósol, amint arról a Reuters hírügynökség beszámol. 

Igaz, hogy hétfőn a londoni 3, a milánói tőzsde 4,5 százalékot esett, a legnagyobb amerikai cégek részvényárfolyamait összesítő tőzsdeindexek pedig szintén három százalék körüli zuhanást produkáltak. Mester szerint azonban egy-két nap eseményeiből nem szabad elhamarkodott következtetést levonni.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed más döntéshozói is hasonló állásponton vannak: úgy látják, korai még megmondani, mekkora hatást gyakorol a járvány a növekedésre, és bíznak abban, hogy a negatív hatás csak átmeneti lesz, így nem kell hozzányúlni a monetáris politikához.

Kérdés, hogy mennyire megalapozott ez az optimizmus, miután most már több új fertőzést regisztrálnak Kínán kívül, mint Kínában, s már legalább 50 országban ütötte fel a fejét a lassan világjárvánnyá terebélyesedő betegség. A friss adatok szerint meghaladta 82 ezret, illetve a 2800-at a fertőzöttek és a koronavírusban elhunytak száma a világban. Úgy látszik, hogy több mint tíz éven tartó emelkedő tőzsdei trend után a piaci szereplők pont a koronavírusban találták meg azt a tényezőt, amely elindította a globális pánikot, és mindenki attól tart, hogy a vírus a vártnál jobban visszaveti a világgazdaságot. 

Londoni elemzők kiszámolták, ha az év közepéig nem sikerül megfékezni a járványt Kínában, akkor a kínai gazdaság idei növekedése 5 százalék alá lassulhat.

A legrosszabb forgatókönyv azzal számol, hogy a járványt idén egyáltalán nem sikerül megállítani, ebben az esetben az Economist Intelligence Unit elemzői 4,5 százaléknál lassúbb éves kínai növekedéssel számolnak. Ennek hatása átgyűrűzik a világgazdaságra is, és elképzelhető, hogy a globális növekedés nem éri el a 2,5 százalékot sem. 

Az Oxford Economics még borúlátóbb, az ő modelljükben a világgazdaság növekedési üteme 1,5 százalékra mérséklődne az idei év első felében.

A Goldman Sachs elemzői az első negyedévi amerikai GDP-növekedési előrejelzést 1,2 százalékra csökkentették a korábbi 1,4 százalékról. Arra is figyelmeztettek, hogy a kínai gazdaság lefékeződése miatt zavarok támadtak a globális ellátási láncban, ennek hatása pedig áthúzódhat a második félévre is. 

Amerikai befektetők most arra tippelnek, hogy a Fed már áprilisban kénytelen lesz újra kamatot csökkenteni, hogy ösztönözze a gazdaságot. Loretta Mester azonban nyilvánvalóvá tette, hogy nem híve a további kamatcsökkentésnek, mert az erősítheti az inflációt, és növelheti az amerikai gazdaság egyensúlytalanságait.